2024. április 26., péntek
HUMANITÁRIUS AKCIÓ

Hallani és Megérteni 2022

A Hallani és Megérteni elnevezést viselő, halláskárosultaknak szánt, hagyományos humanitárius akciót a múlt szombaton, szeptember 24-én immár 11. alkalommal szervezték meg. 2012 óta minden évben szeptember vége felé szervezik meg, a süketek és nagyothallók világhete alkalmából. Az idén a résztvevők Újvidéken társalogtak, akárcsak a korábbi években.

A halláskárosult gyerekek ezúttal is Szerbia egész területéről érkeztek. A péterváradi várban megszervezett Hallani és Megérteni eseményen ott voltak az újvidéki, belgrádi, jagodinai, szabadkai és kragujevaci, különleges, halláskárosultak számára megnyitott iskolákból is a diákok, az idei találkozást támogatta a Leopold Szálloda, az újvidéki önkormányzat, az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet és a Városi Múzeum is, akárcsak sokan mások.

Jelenlétükkel az akció sikeréhez hozzájárultak a kamenicai Gyermekfalu védencei, ők Teodora Mladenovićot kísértek el, akinek iskoláztatását az Audiovox finanszírozza. Eljött Rastko Jokić paralimpikon is, akinek sportpályafutását ugyancsak az Audiovox támogatja. Az idei Hallani és Megérteni emberbarát rendezvényt Prljavi Inspektor Blaža nyitotta meg, ezt követően a jelenlevőket a szervezők nevében Gorica Mladenović, az Audiovox vállalat menedzsere köszöntötte.

A rövid visszatekintést követően az akció céljára és az elért eredményekre emlékeztette a megjelenteket, az utóbbiak közül kiemelte annak a kezdeményezésnek a meghosszabítását, amelynek értelmében a 18 és 26 év közötti, rendes tanulmányokat folytató fiatalok az egészségbiztosítási alap által két hallásjavító szerkezethez juthatnak. Említést tett a hallásellenőrző vizsgálatok bevezetéséről a szerbiai szülészeteken is. Felszólalását követően az eseményen megjelentekhez üdvözlő és támogató szavakat intézett dr. Lidija Tomaš, az újvidéki önkormányzat népjóléti és gyermekvédelmi igazgatóságának vezetője, akárcsak dr. Zoran Komazec orr-fül-gégész professzor, az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karának dékánhelyettese is.

Az akció hivatalos megnyitóját követően a program zenés résszel folytatódott, ebben elsőként az ISON inkluzív kórus lépett fel, amelyet már hosszú évek óta baráti szálak fűznek a kezdeményezéshez. Őket követte Bili King újvidéki zenész, végezetül pedig  Branimir Rosić Repülő gitárkalandjaival.

A zenés programrész lecsengése után a megjelentek csoportképet készítetettek, ezt követően pedig a Hallani és megérteni akció résztvevői, az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet által biztosított idegenvezető vezetésével körbesétálták a péterváradi várat, meglátogatták a Városi Múzeumot, megismerkedtek Újvidék gazdag történelmével. A szervezők enni-és innivalót biztosítottak mindenki számára, a hallássérült gyerekek azúttal is jól érezték magukat.