2024. április 26., péntek

A szerbek albán lakásokba fektetnek

Albániában a szerbiai árak ötödéért lehet ingatlanhoz jutni

Még a tengerparti lakások is jelentősen olcsóbbak Albániában, mint a szerbiai városokban. Négyzetméterenként ugyanis már 300 euróért is lehet találni lakást Durrësben, Vlorában, Sarandában vagy Ksamilben – írja a B92, a Kurir információira hivatkozva.

A szerbek egyébként már a koronavírus-járvány kezdete óta felfigyeltek az albán tengerpart lehetőségeire: a rugalmas beutazási feltételeknek köszönhetően jelentősen megnőtt a szerb turisták száma, akik megtapasztalták azt is, hogy az albán tengerpart anyagilag is hozzáférhető számukra. Az alacsony árak az elmúlt időszakban sok szerbiai turistát vonzottak Albániába – mondta a hírlap felkeresésére Aleksandar Seničić, az Idegenforgalmi Irodák Nemzeti Szövetségének (YUTA) igazgatója. Kiemelte, hogy a szerbiai lakosok az elmúlt évtizedben elsősorban görög tengerparti ingatlanokba fektettek, az utóbbi időben azonban egyre többen fordulnak Albánia felé, ahol a tengerparti ingatlanok négyzetmétere átlagban 600 és 1000 euró között mozog.

Az albán kínálat ugyanis elég széles körű és hozzáférhető. A Durrës város közelében levő Golem településen egy új építésű lakóépület lakásainak négyzetméteréért 430 eurót kérnek. Az épület mindössze öt percre van a strandtól, és egyes lakások a tengerpartra néznek. Az értékesítők még azt a lehetőséget is megadják az új tulajdonosoknak, hogy kiválasszák a fürdő és a konyha csempéjét az 50 négyzetméteres lakásokban – írják a szerbiai hírportálok, az ingalanközvetítő irodák kínálatára hivatkozva.

Ugyanitt Saranda kisvárosban is található olyan eladó ingatlan, amelynek négyzetméteréért csupán 330 eurót kérnek: egy szintén 50 négyzetméteres lakásért 16.500 eurót fizettetnének meg a jelenlegi tulajdonosok. Azok számára is van kínálat, akik nagyobb lakásba fektetnének: egy 70 négyzetméterest 30.000 euróért hirdettek meg, azaz négyzetméterenként 429 euróért már családias élettér biztosítható Albániában.

Az ingatlanközvetítő irodák hozzáférhető áron kínálják a lakásokat Vlora városában is. Az Adriai-tenger és a Jón-tenger egybeolvadásának pontján egy 72 négyzetméteres lakást 25 ezer euróért hirdettek meg a tulajdonosok. Nem csoda hát, hogy a négyzetméterenkénti 347 eurós ár megmozgatja a szerbiaiak fantáziáját: idehaza ugyanis havi 400 eurót kellene félretenni ahhoz, hogy 20 év múlva egy 60 négyzetméteres városi lakás tulajdonosaivá váljunk – írja a hazai sajtó.