2024. március 28., csütörtök

Zöld kajak Magyarkanizsán

Szemétszedési akció a Tisza-parton

Hatvan kajakos és Tiszaszerető gyűlt össze szombaton délelőtt a folyó partján, hogy megtisztítsák azt a szeméttől. A Zöld kajak – Tiszta folyó mottóval bonyolította le nagy örömmel a magyarkanizsai Testvériség Kajakklub, a két macedón, egy horvát és egy bolgár partner közreműködésével megvalósuló Green Kayak projektjének első itthoni akcióját.

Csőke Rudolf, a klub tagja elmondta, hogy egy nagy horderejű akcióról és egy európai uniós Erasmus+ programról van szó, melynek keretében belül még lesznek akcióik, a szemétszedés az egyik a sok közül.

– Egy tavaly nyertes európai uniós projekt megvalósítása zajlik, annak is az első akciója, ami egy átfogó, Tisza-parti szemétszedéssel veszi kezdetét. Az egyesület hatvan tagja van jelen és sajnos kifejezetten szükség van ilyen akcióra. Rettentően indokolt, a csomagolási hulladék gyakorlatilag beborítja a Tisza partsávját, úgyhogy ez a takarítás nagyon kell – mondta Csőke, aki azt is elárulta, hogy milyen további akcióik lesznek a projekt keretein belül:

– Új eszközöket is beszerzünk: két vadonatúj versenykajakot, illetve tavaszra újabb eszközbeszerzést is tervezünk. A projekthordozónál is részt veszünk majd egy hatnapos, átfogó programon, az Ohridi tó partján, ahol verseny, környezettudatos nevelés és egyéb sporttal és környezetvédelemmel kapcsolatos programokon veszünk majd részt.

A szombati takarítási akció azonban nem csak munka volt, hanem csapatépítés is, hiszen a természetbarátok és a kajakosok együtt töltöttek egy egész napot Magyarkanizsán.