2024. március 28., csütörtök

A falu legjobb parasztjai versengtek

Moholon fesztiváli hangulatban zajlott a VIII. parasztolimpia

Cikkünhöz videós beszámoló is tartozik, amelyet itt tekinthetnek meg. 

Népünnepély volt vasárnap Moholon a vásártéren, ahol nyolcadik alkalommal rendezték meg a Moholi Parasztolimpiát, amelyen el is dőlt, hogy kik a környék legjobb parasztjai. Az ötfős helyi és vidéki csapatok a mezőgazdasághoz köthető ügyességi és erőnléti számokban mérették meg magukat, és végül fölényesen a kavillói versenyzőkből álló El Kavilló nyert. Az egész napos rendezvényen az ügyességi játékok mellett körömpörköltfőző verseny, kalácsverseny, gyermekprogram és ugrálóvár, alkalmi kirakodóvásár és zenés mulatság várta a résztvevők és a látogatók népes tömegét. Rigó Flórián szervező elmondta, az idén rekordot döntöttek a nézőszámokban és a versenyszámokban, és éppen ez volt a céljuk, hogy megmozgassák a közösséget, és mindenki számára biztosítsanak programot.

– A játékokra tíz csapat nevezett Zentától Pecesorig, de főleg moholi csapatok vannak. A főzőversenyen 48 nevezőnk van, ami az eddigi legnagyobb létszámú nevezés a parasztolimpia történetében. A szakácsok főleg Vajdaságból érkeztek, de jöttek Magyarországról is, illetve nemzetközi csereprogram keretében negyven-ötven hazai és külföldi fiatal vesz részt a játékokon és a főzőversenyen – tudtuk meg Rigó Flóriántól.

A parasztolimpián ötfős csapatok mérték össze erejüket, ügyességüket és tudásukat a mezőgazdasághoz köthető tíz, embert próbáló versenyszámban, amelyek délelőtt és délután is zajlottak. Többek között csizmadobálásban, traktorkerék forgatásában, traktor tolásában, zsák cipelésében, villatartásban, szalmabála pótkocsira rakásában és végezetül sörivásban is. A falu legjobb parasztjai címet a kavillói El Kavilló csapata érdemelte ki, amely 98 ponttal nyerte meg a versenyt. A második helyen a Pecesori Betyárok gárdája végzett 89 ponttal, a harmadik helyezést 80 ponttal a helyiekből álló Moholi Kanok csapata érdemelte ki. Az El Kavilló csapatát Peller Zoltán, Borsos József, Bakos Kornél, Sinkovics Norbert, Borsos Szebasztián alkotta. A dobogós csapatokat éremmel és serleggel, valamint különdíjjal jutalmazták. Ez a győztes csapat esetében birka volt, a második helyezett kecskét, a harmadik helyezett gárda egy malacot vihetett haza.

A rekordszámú résztvevővel lebonyolított körömpörköltfőző versenyen szintén éremmel, illetve serleggel díjazta a Ments András vezette zsűri a legkiválóbb ételek elkészítőit. A főzőversenyt a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola csapata nyerte meg, amelyet Ábrahám Zsófi, Szekeres Tamás és Bogdán Péter alkotott. Szekeres Tamás elmondta, hogy különösebb kihívást nem jelentett az étel elkészítése, amihez a mórahalmi ízeket használták fel. Kiemelte, hogy sok tapasztalattal és élménnyel távoznak Moholról. A verseny közösségépítő volt, jó hangulatban telt, és jövőre is szeretnének ismét részt venni rajta. A főzőversenyen a második helyezett a szenttamási Horgász József lett, a harmadik helyet az adai Hanák József érdemelte ki. A kalácsversenyre 55 hagyományos süteménnyel neveztek a résztvevők. A Bátori Zsolt vezette zsűri édes és sós sütemény kategóriában hirdetett eredményt, valamint különdíjat is kiosztott. A legfinomabb édes kalácsot, kígyórétest Nagy Evelin készítette, a legjobb sós süteményt, lakodalmas kalácsot pedig Kiss Kővágó Gizella, a különdíjat Aradi Mónika érdemelte ki tallérral. A délutáni gyerekprogramok iránt ugyancsak nagy volt az érdeklődés. A helyszínen a legkisebbek különféle ügyességi játékokban versenyezhettek, kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, vagy kipróbálhatták az ugrálóvárat. A Moholi Parasztolimpia vasárnap este zenés mulatsággal zárult, amelyen az Adai Bohém Fiúk zenekar szórakoztatta a közönséget.

 A rendezvényt a Moholi Konyhakertészek Egyesülete és a Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezetet rendezte meg több helyi civil szervezet közreműködésével – tudtuk meg Tóbiás Józseftől, a VMSZ adai elnökétől.

– A parasztolimpia a legnagyobb moholi rendezvényé nőtte ki magát az elmúlt néhány év alatt, amióta átvettük a szervezését. Nagy öröm számunkra, hogy tavasztól folyamatosan kérdeznek bennünket az emberek, hogy mikor lesz. A rendezvény főtámogatója a Bethlen Gábor Alapítvány és Ada község önkormányzata. A termelőkön kívül nagyon sok helyi embernek nagy jelentőségű ez a jó hangulatú rendezvény, amelyen kétezer ember megfordul a versenyzőkön és a főzőkön kívül – nyilatkozta Tóbiás József.