2024. április 26., péntek

Hill: Betekintést nyertem a Szerbia és Oroszország közti konzultációs tervbe

Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete a FoNet-nek azt nyilatkozta, betekintést nyert a Szerbia és Oroszország külügyminiszterei által aláírt konzultációs tervbe.

Mint mondta, nincs benne semmi különös, de Oroszország azt akarja, hogy Szerbia igazolja az ukrajnai háborút.

– Láttam a tervet, nem sok van benne. A kérdés, hogy Oroszország miért akarta ezt. Oroszország viselkedését mindenki elítélte az USA-ban, India és még Kína is kritizálta a lépést, senki sem támogatja őket ebben a törekvésben – mondta Hill.

A nagykövet reagált arra a vádra is, ami szerint a Nyugat nyomást gyakorol Szerbiára. Elmondta, hogy nem Szerbia áll támadás alatt, hanem Oroszország támadja Ukrajnát, ezért pedig magyarázatot kértek, mivel furcsának találták, hogy Oroszország egyezményt írt alá Szerbiával.

Arra a kérdésre, hogy Szerbia semleges tud-e maradni ebben a helyzetben, Hill rámutatott, hogy az országnak jogában áll a jelenlegi külpolitikáját folytatni, de az Egyesült Államoknak joga van egyértelműen kimondani, hogy mit gondol bizonyos döntésekről. Szavai szerint ebben az esetben Oroszország „szörnyen"cselekszik és senki sem állhat félre mondván, hogy rendben van az, amit ez az ország tesz egy másikkal.