2024. április 26., péntek

Jelentősek az aszálykárok

A kárfelmérés eredményei lesújtóak a topolyai községben

Kovács Viktor, a topolyai községi tanács mezőgazdasági reszortfelelőse elmondta, hogy elvégezték az elsődleges felmérést, az eredmények pedig lesújtóak. Valójában előre meghatározott munkamódszerrel, kataszteri községenként vizsgálódtak, és vannak ugyan szignifikáns különbségek, de végül megpróbáltak átlagot felmérni. A Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat adatait vették figyelembe a csapadék mennyiségére és eloszlására vonatkozóan. Ezenkívül több mint 150 termelőt kerestek fel és interjúvoltak meg, és ennek alapján történik a károk felmérése. Végül az eredmények azt mutatják, hogy a kukorica esetében a legjelentősebb a terméskiesés, de szinte minden kultúra megsínylette az aszályt. Sok esetben olyan jelentős a terméskiesés, hogy a kistermelők még egy hasonlóan nehéz évet nehezen tudnának elviselni.

Kovács Viktor

Kovács Viktor

Elmondta, hogy a topolyai önkormányzat a közeljövőben fogja megjelentetni a kistermelők támogatására vonatkozó pályázati kiírásait, melyen keresztül utófinanszírozás formájában vissza nem térítendő támogatásokat lehet igényelni. A tervek szerint hat pályázati kiírás fog majd megjelenni, és egy-egy családi gazdaság legfeljebb két kategóriában pályázhat. Pályázatonként 27–30 ezer dináros támogatást lehet majd elnyerni.

A kukorica esetében a legjelentősebb a terméskiesés, de szinte minden kultúra, így a napraforgó is megsínylette az aszályt

A kukorica esetében a legjelentősebb a terméskiesés, de szinte minden kultúra, így a napraforgó is megsínylette az aszályt

Kovács hozzátette, hogy ahogyan az ország más részeiben, úgy itt is nagy gondokkal kell szembenézniük az állattenyésztőknek is. Topolya és környéke valamikor a tejtermelés igazi fellegvárának számított. Most viszont ebben az ágazatban is drasztikus változások történnek. A falugazdászoktól kapott információk szerint sajnos gyakran zárnak be farmokat. Lakhelye, Gunaras ugyancsak egyfajta tejtermelő központnak számított. Nem is olyan régen még minden második házban volt legalább egy fejőstehén. Mostanra viszont az egyedszám drasztikusan csökkent, sokan felhagytak ezzel a tevékenységgel. Hasonló a helyzet a sertéstenyésztés területén is. Kovács elmondta, reméli, hogy az illetékesek találnak majd megoldásokat arra, hogy ebben a nehéz helyzetben hogyan tudják a termelőket segíteni, és az önkormányzatban is mindent megtesznek, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek.