2024. április 26., péntek

Érintés, mozgás, olvasóvá nevelés

Workshop Csernik Attila kiállításában – Újraindulnak a Ringató foglalkozások

Milyen módszertannal csalogassuk a legkisebbeket a könyvek világába, a történetmesélés útjára?

Múzeumpedagógusokat, óvópedagógusokat, tanítókat, szülőket, könyvtárosokat várnak a Vadlazac2 programsorozatra, melyen szempontokat tanulhatnak a kortárs gyermekirodalmi művek befogadásához, pedagógiai gyakorlatmegújításához. Első alkalommal Gróh Ilona, a Ringató program kitalálója látogat el a múzeumba, és tart foglalkozást babáknak, kisgyermekeknek, majd a módszer elméleti hátteréről beszél a felnőtteknek, valamint Bereczkiné dr. Záluszky Anna tart előadást „Esztétikai érzelmek" fejlesztése gyerekirodalommal kora gyermekkorban: gyerekkönyvek, mondókák, versek, mesék a legkisebbeknek címmel.

A programsorozat az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum (IGYIC) jóvoltából valósul meg. Csernik Attila képzőművész AGART című retrospektív kiállításának gyermekirodalom-illusztrációs részében tartják a workshopokat. A belépő ingyenes, de regisztrációhoz között. A topmuz@gmail.com címen lehet jelentkezni.

Topolya Község Múzeumában a nyári vakáció után újraindult a Ringató foglalkozás 0–3 éves kisgyermekeknek. A tavalyi tanévben együtt nőttek, értek a babák a hetente megrendezett foglalkozásokon, együtt énekeltek nekik a szülők, mondókákat mondtak, táncoltak velük, és minden program végén hangszereket próbálhattak ki a picik.

Nemcsak anyukákat és apukákat várnak csemetéikkel, hanem nagyszülőket, nagynéniket és nagybácsikat is a babákkal. Sőt, azokat a várandós anyukákat, akik szívesen énekelnének pocaklakójuknak.

A Gróh Ilona zenei nevelési módszere alapján létrejövő Ringatót Topolyán Borsodi Patyerek Orsolya vezeti.

A foglalkozások Csernik Attila képzőművész gyermekirodalom-illusztrációit bemutató kiállításrészben lesznek, így kutyusok, tücskök, fák, cicák veszik majd körbe a gyermekeket. A program ingyenes.

A foglalkozás minden kedden 17 órakor kezdődik Topolya Község Múzeumában.