2024. április 26., péntek

Magyarkanizsa községben 52 népszámlálási biztos végzi a lakosság összeírását

Szerbiában a népszámlálás folyamata 2022. október 1-je és 31-e között valósul meg.

Magyarkanizsán és a környező településeken Magyarkanizsa Község Népszámlálási Bizottsága lesz a lebonyolítója.

A hagyományos népszámlálást a Szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal irányítja. A felmérést végző személyek házról házra mennek, és interjú formájában gyűjtik be az adatokat, melyek egy elektronikus űrlapon kerülnek bejegyzésre a náluk lévő laptop segítségével, ugyanis a lehető legnagyobb hatékonyság érdekében a teljes folyamat digitalizált.

Magyarkanizsa községben 52 népszámlálási biztos végzi egy hónapon keresztül a lakosság összeírását. A népszámlálók egy fényképpel ellátott azonosító kártyával igazolják magukat, melyen a név mellett аzonosító szám is szerepel. Amennyiben a népszámlálási biztos az összeírás során nem találja Önöket otthon, egy értesítőlapot hagy a postaládában a további teendőkkel.

A népszámlálás témái a nemzetközi javaslatokkal és előírásokkal összhangban kerültek meghatározásra és szerepelnek közöttük azok a kötelező kérdések, melyek minden országban azonosak. Ezek például a nemre, a korra, a születési helyre és az állampolgárságra vonatkozó kérdések. A népszámlálók rákérdeznek a családi állapotra, a lakhelyre, a gazdasági aktivitásra, az iskolai végzettség szintjére is. Emellett adatokat gyűjtenek a nemzetiségre, az anyanyelvre és a vallásra vonatkozóan. Utóbbi kérdésekre nem kötelező válaszolni, de azzal, ha közöljük a kért adatokat, hozzájárulunk ahhoz, hogy az ország pontos statisztikai kimutatással rendelkezzen ezekkel a témákkal kapcsolatban. Ha megvalljunk nemzetiségünket, akkor könnyebben érvényesíthetők kisebbségi jogaink. Ezúttal is lesznek majd kérdések az esetleges fogyatékosságra vonatkozóan, országos szinten ugyanis nincs erről szóló teljes adatbázis.

Nagyon fontos, hogy a polgárok részt vegyenek a népszámlálásban, melynek révén olyan adatbázishoz juthatunk, amely a legfontosabb adatállománya az országnak, melyhez a jövőbeni intézkedéseket igazítják, s mely alapján a nemzetközi szervezetek is viszonyulnak országunkhoz.