2024. április 26., péntek

Evelyn Glennie és Mezei Szilárd koncertje a hangversenyteremben

A világhírnévnek örvendő, Evelyn Glennie ütőhangszer-művésznő és a zentai, experimentális zenében jeleskedő Mezei Szilárd koncertjét október 9-én, a limáni zeneiskola koncerttermében élvezheti a közönség. A hangverseny az említett napon 20 órakor kezdődik, a belépőjegyek tegnaptól megvásárolhatók a Gigs Tix hálózat eladópontjain, illetve interneten 500 dináros áron. A két előadó fellépésének művészi ötvözete igen érdekesnek ígérkezik, ez a rendezvény lesz egyben a nyitánya annak a programívnek, amely a Másmilyen? Európa elnevezésű, az Európa Kulturális Fővárosa programplatformot zárja.

Evelyn Glennie skót művésznőt mostanáig már két alkalommal is kitüntették Grammy- díjjal. Mezei Szilárd zeneszerző modern, improvizált zenét komponál, együttesében brácsán zenél, Bogdan Ranković (klarinét, ének és szaxofon), Ivan Burka (vibrafon, ütőhangszerek) és Ervin Malina (nagybőgő) társaságában. Mezei Szilárd és Evelyn Glennie James Kinney Táncdarab című szerzeményét adják elő. A két előadóművész 2018-ban elkészítette egy közös, improvizált zenét tartalmazó albumot, ennek a The Core-tet Project címet adták. Az október 9-ei fellépés lesz az első, közös fellépésük nézőközönség előtt, az eseményt a Kreatív nagykövetségek és nagykövetek projektum keretében valósul mag, amelynek célja az ismert, világsztárok és a szerbiai művészek közötti kapcsolat megteremtése.

ÉREZD ÁT A HANGOT

Ezzel a címmel lesz október 8-án kreatív, ütőhangszeres műhelymunka az Isidor Bajić Zeneiskolában, ahol előad a 12 éves kora óta hallásárült Evelyn Glennie is. Az érdeklődőket aznap 11 órára várják, a 90 perc alatt elhangzottakat jelnyelvre is lefordítják. A műhelymunka célja a zene érzésének testen keresztüli átadása, azaz átérzésének megtanulása. Minderről a novisad2022.rs honlapon tudhatunk meg többet.