2024. április 26., péntek

Négylábú szépségek versenye

Fekete pudli a 6. Pacséri CAC Nemzetközi Kutyakiállítás nyertese

Az újvidéki Nataša Ćosić elegánsan kozmetikázott fekete pudlija nyerte meg a pacséri Artemisz Ebtenyésztők Egyesülete által 6. alkalommal megszervezett CAC Nemzetközi Mindenfajtás Kutyakiállítást, amelyet hol szikrázó napsütésben, hol jégzáporban voltak kénytelenek lebonyolítani a Pacséri Gyógyfürdő előtti füves tisztáson. A második helyezett egy Turiáról érkezett drótszőrű német vizsla lett, a harmadik pedig egy barna színű doberman.

Nemes Norbert, a rendezvény egyik fő szervezője, az Artemisz titkára elárulta, hogy a szervezési feladatokat a pacséri egyesület elnökével, Mirić Milannal közösen vállalták. Ezúttal 193 nevezett eb érkezett a versenyre.

A pacséri kutyakiállítás legszebbjei (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A pacséri kutyakiállítás legszebbjei (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

– A szerbiai tenyésztők mellett Magyarországról és Montenegróból köszönthettük vendégeinket. Picit kevesebben vagyunk, mint szoktunk lenni, feltételezhetően az időjárási körülmények befolyásolták a részvételt, de szerencsére a színvonal nem volt gyengébb a korábbi évekhez képest. Ezúttal is ölebek, őrző-védő kutyák, juhász- és vadászkutyák egyéni és fajtánkénti csoportjában zajlott az értékelés, valamint a szakzsűri kiválasztotta egyebek mellett a korosztályonként legszebb kiskutyát és tenyészpárt is – mondta el Nemes Norbert, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy a gazdasági válság vajon hatással van-e az ebtenyésztők mindennapjaira.

– Aki szeretettel neveli szinte családtagnak tekintett kedvencét, azt a gazdasági válság sem tudja eltántorítani ettől a szándékától. Természetesen a megnövekedett árakat mindenki megérzi, így az ebtenyésztők is. Hiszen megdrágult a táp, drágultak a kellékek és más eszközök, de ettől függetlenül igyekszik továbbra is biztosítani kutyája, tenyészete számára a megfelelő feltételeket. Mind ez idáig tehát nem befolyásolta a gazdasági helyzet az ágazat jövőjét – tette hozzá Nemes Norbert.

A rendezvényen ezúttal is öt zsűritag értékelte az ebeket: Sava Ignjatović, Dusko Jovanović, Petar Mišić, Stevan Perić és dr. Dragan Janjić.

A Szerbiai Kinológiai Szövetség elnöke, nemzetközi kinológiai szakbíró, dr. Dragan Janjić döntött a pacséri verseny legszebbjeiről a besting show alkalmával. Elmondta, hogy a kutyák szelekcióját korosztályokra is felbontják. A rendezvény legszebb ebe kategóriát, vagyis a besting show-t pedig valamennyi kategóriánkénti győztes kutya közül választják ki.

– A zsűri elsősorban az eb fogait, illetve végtagjait, azok egészségét nézi, értékeli. Amennyiben bármelyik is sérült, akkor automatikusan diszkvalifikálódik a versenyből. Ezután következik a ringben történő bemutatkozó kör, ekkor már a fej tartására is figyelünk, illetve mozgás közben a végtagokra. Mindezt értékelve kapja a végső osztályzatot az eb. A többéves tapasztalatom azt mutatja, hogy a tenyésztők mind felelősségteljesebb hozzáállással nevelik kedvenceiket, odafigyelnek a tartás körülményeire, igyekeznek szélesíteni a tudásukat, igazodni a nemzetközi elvárásokhoz, a versenyekre pedig a sportszerűség jegyében érkeznek – tette hozzá a zsűri rangidőse.

A farkas ősökkel büszkélkedő Kolin (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A farkas ősökkel büszkélkedő Kolin (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A kutyapárok tekintetében a bácskossuthfalvi Streamlined Keep Fit Kennel ebei több serleggel is gazdagodtak. Egyebek mellett a tenyészpárok kategória bronzérmesei, illetve a tenyészcsoport kategória nyertesei lettek Pacséron. Gecsei Alekszandra Pécsen neveli a bácskossuthfalvi dr. Matolcsi Attila tenyészetéből származó whippeteket, vagyis a kis angol agár fajtához tartozó kutyusokat, így Xila, Hex és Leslie gyakorlatilag hazai terepen mutatkozott be a zsűrinek.

Kolin, a hároméves csehszlovák farkaskutya Baja környékén él gazdájával. Az ősei kárpáti farkasból és német juhászkutyából lettek kitenyésztve 1956-ban.

– A jelleme nagyon hasonlít a farkaséra, igazi egyéniség, általában nehezen lehet motiválni őket. Kolin egy pozitív kivétel, aki szeret hízelegni, és függ a gazdija véleményétől – mondta el Ágai Karolina, Kolin gazdája.

A 6. Pacséri CAC Nemzetközi Kutyakiállítás főtámogatója Pacsér helyi közössége, Topolya község, a Pacséri Gyógyfürdő, a Pacséri Fácán Vadászegyesület, újvidéki és helyi magánvállalatok voltak.