2024. április 26., péntek

Erőltetett menet

Emlékmenettel emlékeztek Radnóti Miklósra – Vajdasági résztvevői is voltak az anyaországi eseménynek

Tóth Péter Lóránt versvándor 2019-ben Borból Abdára gyalogolt, felelevenítve ezzel Radnóti Miklós utolsó útját. A versvándorhoz Győrtől iskolások is csatlakoztak, s ez a kezdeményezés gyökeret vert, azóta is minden évben Győrből Abdára, Radnóti végső nyughelyére vándorolnak. A megemlékezésen az idén részt vettek a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület tagjai is, és elnökük, Hajvert Ákos fel is szólalt.

– A Radnóti-emlékmenet akkor körvonalazódott, amikor Tóth Péter Lóránt Borból megindult Abdára, követve Radnóti Miklós utolsó útját. Tóth útjáról filmet is forgattak, és hamarosan egy lemez készül. Útjának végén több iskola is csatlakozott hozzá, és azóta minden évben megismételték útjának utolsó szakaszát, Győrtől Abdáig. Az elmúlt évek során ez egy presztízst teremtett, hiszen egyre több iskola gondolja úgy, hogy csatlakozik ehhez a történethez. A versvándor elmondása szerint ez azért történik, hogy a második világháború borzalmai ne ismétlődhessenek meg – mondta Hajvert, majd azzal folytatta, hogy az idén a VMVE-n keresztül őt kérték fel, hogy az egyik szónoka legyen az eseménynek.

– Radnótiék szeptember 17-én indultak meg Borból, és az emlékmenetet is ezen a napon tartják. A résztvevők Győrben, a Kazinczy Ferenc Gimnázium kollégiuma előtt gyülekeztek, és ott már hangzottak el szavalatok, szónoklatok. A menet elsőként a Győr határában lévő Melocco Miklós szoborig ment, ahol szintén egy megemlékezés történt, majd onnan Abda határáig tartottak, ahol Radnóti és társainak vesztőhelye található. Az itt lévő emlékhelynél egy nagyobb megemlékezésre került sor. Nagyon felemelő és egyben szomorú is volt az emlékezés, de bizakodással teli, hiszen kb. 300 általános és középiskolás csatlakozott a menethez. Nemcsak Győrről és környékéről érkeztek, hanem egész Magyarország területéről. Mikrobuszokkal, buszokkal jöttek azért, hogy megtegyék ezt a 7-8 kilométert Abdáig, és közösen emlékezzenek arra költőre, aki hihetetlen mélységeket ért el a magyar irodalomban – fogalmazott az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a megemlékezés szempontjából fontos volt, hogy többen is mögé álljanak. A kollégium igazgatója és Abda polgármestere mellett azok a pedagógusok is fontosnak tartják ezt, akik gyerekeket vittek az emlékmenetre. Ilyen módon irodalmi üzeneteket közvetíttek feléjük, másrészről a humánum szempontjából is fontos volt ez az esemény, emelte ki Hajvert, majd arról is szólt, hogy a következő évben jó lenne, ha több vajdasági résztvevője is lenne az emlékmenetnek.

– Azt gondolom, hogy van lehetőség és esély, hogy vajdasági gyerekeket vigyünk erre az egy-két napra. Fontos momentum lenne, hogy ottani társaikkal közösen emlékezzenek meg Radnóti Miklósról mint költőről – fogalmazott a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesületének elnöke.