2024. március 29., péntek

A párbeszéd és többnyelvűség intézménye

Szerbiai tanulmányúton tartózkodnak a budapesti Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó intézmény hallgatói, akiket kedden a tartományi parlamentben Pásztor István házelnök fogadott.

A beszélgetés során a képviselőház elnöke a vendégekkel ismertette az általa képviselt szerv működésének részleteit, azt a jogi keretet, amellyel összhangban döntéseket hoz, hatásköreit, az államapparátusban betöltött szerepét. Mint mondta, a képviselőház tagjai büszkék arra, hogy a vajdasági parlament a párbeszéd hosszú hagyományának az ápolója, a politikai vélemények különbözősége ellenére a parlamentben kimondottakról mindenki számot vezet, s a politikai kultúra szellemében zajlanak a viták. Ugyanilyen büszkék lehetünk a többnyelvűségre is, amely szintén meghatározó eleme a tartományi képviselőház működésének, fogalmazott Pásztor, hozzátéve, az Európai Parlament után ebben a házban beszélik hivatalosan a legtöbb nyelvet.

A találkozón szó esett a Magyarország és Szerbia közötti kiváló kapcsolatokról is, amelyekben Vajdaságnak jelentős szerepe van a magyar megyékkel kialakított együttműködés révén is.

A Mathias Corvinus Collegium hallgatói Szabadkán is jártak, Újvidék után pedig Belgrádot is felkeresik.