2024. április 26., péntek

Benyovszkyról a szabadság fényében

Október 5-én bemutató az Újvidéki Színházban

Az Újvidéki Színházban az új, 49. színházi évad kezdete, valamint a Benyovszky – a szabadság szerelmese című előadás bemutatója kapcsán tegnap sajtótájékoztatót tartottak, amelyen elhangzott, hogy a mostani idény a következő jubileumi ötvenedik évad felvezetője lesz. Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója az előttünk álló színházi évaddal kapcsolatban elmondta, a központi fogalom az utazás, ezt pedig a repertoár is világosan tükrözi.

– Utazunk majd hajón, tengeralattjárón, gyalog és az álmok szárnyán is – mondta a színház igazgatója.

Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy a színházi évadot a különböző művek összegyűjtését követően meghatározzák, hogy melyik az a téma, amely ezeket összekapcsolja és amely a leginkább megfogja a színészek és a rendezők képzeletét is.

– Logikusnak tűnt a következő színházi évad témájának az utazást választani. A Benyovszky – a szabadság szerelmese című musical mellett februárban az ógörög múlt és közép-európai jelen találkozik majd az újvidéki színpadon, ugyanis Romano Nikolić horvát színész-rendező Antigonét idézi a nagyérdemű elé vadonatúj köntösben. Áprilisban Táborosi Margaréta a Šopalović-féle vándorszínházat adaptálja színpadra. Májusban pedig Verne Gyula Nemo kapitány című regénye kerül a nagyközönség elé – magyarázta Lénárd.

Az új színházi évad bemutatását követően Benyovszky –a szabadság szerelmese című musicallel kapcsolatban G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság elnöke, valamint az előadás producere elmondta, hogy Benyovszky Móric gróf a magyar történelem egyik kiemelkedő alakja, aki 1741-ben született és a 18. század folyamán számos utazást tett, útleírásai pedig rendkívül jelentősek napjaink embere számára.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– Mária Terézia császárné és királyné emelte grófi rangra, Benyovszky XV. Lajos francia király udvarában is bejáratos volt, akinek megbízásából utazott el Madagaszkár szigetére, ahol királlyá is vált. Az ő rendkívül kalandos élete fog megelevenedni az Újvidéki Színház színpadán. Célunk, hogy az előadást a közép- és kelet-európai térségben minél több helyen bemutatásra kerüljön – mondta G. Németh György.

Az esemény keretében G. Németh György átadta a színház igazgatójának a Mária Terézia által kiadott Benyovszky grófi címerét is magába foglaló sorszámozott, díszkiadású könyvritkaságot, amely januárban jelent meg, s amely magyar, francia, latin és angol nyelven olvasható. Hozzátette, hogy az újvidéki előadás a magyar kormány támogatásával valósult meg, amely egyúttal erősíti Magyarország és Szerbia közti baráti viszonyt is.

Garajszki Margit, az előadás rendezője elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy az Újvidéki Színházzal dolgozik együtt, majd hangsúlyozta, hogy rendkívül jó a hangulat és a színészgárdával való együttműködés is.

– Az előadás tekintetében két alapvető célt tűztünk ki, egyrészt szeretnénk bemutatni, hogy ki volt valójában Benyovszky Móric, a nézők elé tárjuk az életét, a munkásságát. Emellett azt is szeretnénk bemutatni, hogy milyen általános problémákkal kellett szembenéznie élete során. Ennek kapcsán egyrészt a szabadság kérdéskörét feszegetjük. Mi az én személyes szabadságom, mit engednek meg a körülmények és mit engednek meg a kötelezettségeim, a felelősségvállalásom, amit én magam választottam meg. Mindez azért is fontos, mert az a becsvágy, kíváncsiság, amely Benyovszky Móricot is jellemezte, számunkra is példaértékű lehet – magyarázta az előadással kapcsolatban Garajszki Margit.

Venczel Valentin hangsúlyozta, hogy Benyovszky szerepének kiválasztása során azonnal tudták, hogy erre Kőrösi István színész lesz a legalkalmasabb, a női főszerepben pedig Ferenc Ágotát láthatja majd a közönség. A bemutatóra október 5-én kerül sor.