2024. április 26., péntek

Barátoknak kell maradnunk

Orbán Viktort a Szerbia Köztársaság Érdemrendjével tüntette ki Aleksandar Vučić

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a magyar és a szerb nép kapcsolatainak megerősítéséért és fejlesztéséért a legnagyobb állami kitüntetést vehette át Aleksandar Vučić államfőtől, aki ezt követően elmondta, Szerbia Orbán Viktorban a legnagyobb és legőszintébb barátját köszöntheti, aki hozzájárult ahhoz, hogy a két ország együttműködése történelmi magaslatokat érjen el. A magyar miniszterelnök pedig hozzátette, úgy látja, a kitüntetést azért kapta, amit még csak ezután fog tenni, mert a magyar és a szerb népnek együtt kell működnie.

Aleksandar Vučić: Szerbia Orbán Viktorban a legnagyobb és legőszintébb barátját köszöntheti (Miklós Hajnalka felvétele)

Aleksandar Vučić: Szerbia Orbán Viktorban a legnagyobb és legőszintébb barátját köszöntheti (Miklós Hajnalka felvétele)

– Hálásak vagyunk magyar barátainknak, Önnek különösen azért a támogatásért, amelyet Szerbia félreérthetetlenül megkap minden alkalommal az Európa felé tartó útján, de ugyanúgy a regionális kérdésekben, kiváltképpen országaink együttműködésében. Elhiheti, hogy Szerbia polgárai értékelik az ilyen barátainkat és szomszédainkat. Egy valós barát támogatja a másikat, különösen a nehéz időkben, és Önök kiálltak Szerbia mellett akkor is, amikor könnyebb lett volna, ha nem így tesznek. Ezért bármikor számíthat Szerbia őszinte barátságára és támogatására – hangsúlyozta Vučić a Szerb Köztársaság Érdemrendjének ünnepélyes átadásán. Hozzátette: – A két ország közös együttműködésének eredményei lenyűgözőek, ám köteleznek arra, hogy a jövőben is megőrizzük a szerb–magyar barátságot, és dolgozzunk a két ország stratégiai együttműködésén – mondta. Megköszönte, hogy Orbán személyesen is részt vállalt a szerb–magyar viszonyok javításában, és kihasználta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, hogy tevékenysége révén közelebb hozta a két népet, és igazolta, hogy békével új jövőt lehet építeni.

Orbán Viktor felszólalásában úgy fogalmazott, hivatalban levő embereket ritkán szoktak kitüntetni. Ő sem elbocsájtásként tekint erre a kitüntetésre, hanem biztatásként, amit ezek után fog tenni a szerb–magyar barátság érdekében. Mint mondta, a magyarok szeretnek titulusokat aggatni a kiemelt vezetőikre. Magyarországon létezik a legnagyobb magyar titulus, amelyet a 19. század közepén nyerte el Széchenyi István. Egyik, Miloš Obrenovićnak írt leveléből idézett, miszerint: „Szerbia és Magyarország érdeke olyan szorosan összefonódik, hogy akár akarjuk, akár nem, barátokká kell lennünk.”

– Amikor a mostani magyar kormány és személyesen én is a szerb–magyar barátságért dolgozom, akkor egy nagyon régi magyar felismerést teljesítek. Magyarország egy olyan ország, amelynek Szerbiával barátságban kell lennie. Ezt a történelmi parancsot megkönnyíti, ha olyan vezetői vannak Szerbiának, akikkel személyesen is baráti kapcsolatot tudunk építeni. Köszönöm elnök úr, hogy nemcsak a kitüntetéssel, hanem a barátságával is megtisztelt az elmúlt években, ahogy a miniszterelnök is – mondta Orbán Viktor. Hozzáfűzte: – A szerbeknek és magyaroknak van egy közös ügye, erről néha elfeledkezünk, a történelem azonban néha emlékeztet rá, mégpedig együtt kell megvédenünk Európa déli kapuját. Ez egyszerre küldetése, felelőssége Szerbiának és Magyarországnak is. Nem véletlen, hogy az önök katonanemzetének fiai és a magyar vitézek az egyik legnagyobb közös sikerüket éppen Nándorfehérvárnál aratták, közösen megvédve Európa déli kapuját. Miután a migráció újból, új formában visszatér, ezért közös felelősségünk, szerbeknek és magyaroknak, hogy ezt a történelmi folyamatot a megfelelő mederbe tereljük – mutatott rá a miniszterelnök.

A kitüntetés átadása alkalmat adott arra, hogy az újságírók is kérdést tegyenek fel, így szóba kerültek az Oroszországgal szembeni szankciók is. Orbán kiemelte, azok Magyarországot és Szerbiát is súlyosan érintik. Mint mondta, a szankciókról olyan helyen döntenek, amelyek biztonságosak és messze esnek attól az országtól, amelyre kivetik.

Orbán Viktor: Magyarország egy olyan ország, amelynek Szerbiával barátságban kell lennie (Miklós Hajnalka felvétele)

Orbán Viktor: Magyarország egy olyan ország, amelynek Szerbiával barátságban kell lennie (Miklós Hajnalka felvétele)

– Mi Oroszországhoz közelebb vagyunk, így többet is szenvedünk. Ezért semmi meglepő nincs abban, ha a magyar nézőpont radikálisan eltér a brüsszeli nézőponttól. Körülbelül 2000 kilométer van a két álláspont között – hangsúlyozta, majd hozzátette, a történelemben szokatlan jelenség, hogy Európa, az energetikai törpe vet ki szankciókat egy energetikai óriásra. – Nekünk nagyon jelentős károkat okoznak ezek a szankciók, fájdalmasak, rengeteg pénzbe kerülnek és azzal fenyegetnek, hogy a sikereink egy tekintélyes részét, amit az elmúlt tíz évben elértünk, felemésztik. Hiszen azzal, hogy az energia ára az égbe szökött, hiába futottunk ebben az évben is exportrekordot, a külkereskedelmi mérlegünk romlik. Elmozdul a fizetési mérleg is, amit nehéz lesz kezelni. Az a szankció, amit ma a nyugatiak kitaláltak, az nem szolgálja Magyarország érdekét, sőt rendkívül súlyos veszedelmet jelent – mondta Orbán, majd rámutatott arra is, hogy a gazdasági válság előrehaladtával teljesen nyilvánvaló, hogy a szankciók hatályon kívül helyezésével, a helyzet jelentős mértékben javulna.

– Én mindig az mellett fogok érvelni, hogy olyan szankciókat ne alkalmazzon az Európai Unió, ami Közép-Európában jobban fáj, mint annak, aki ellen alkalmazzák. Szeretnénk, ha észszerűbb politikai alapokra helyeznék a szankciós politikát Brüsszelben – szögezte le Orbán Viktor.

Aleksandar Vučić arra mutatott rá, hogy Szerbia Magyarországnál is nehezebb helyzetben van, mert míg odaát sikerült elérni, hogy a Barátság kőolajvezeték-rendszeren keresztül beszerezzék a szükséges kőolajat, Szerbiát, nem EU-tagállamot senki nem kérdezi. Így novembertől nem importálhat orosz kőolajat, ami 20-25 százalékkal olcsóbb, mint más kőolajvezetéken keresztül.

– Az előttünk álló fél év kulcsfontosságú a népeink megmaradásához és a későbbi fejlődéshez. Ezért abban állapodtunk meg, hogy mindenben együttműködünk. Szerbia támaszkodhat Magyarországra, ahogy Magyarország is Szerbiára – mondta az államfő.