2024. április 26., péntek

A véradó életet ment

A Topolyai Napok keretében fogadták az önkéntes véradókat a Vöröskereszt székházában

A szeptember 9-e és 18-a között zajló Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében a Vöröskereszt székházában fogadták az önkéntes véradókat. Ezúttal 34 topolyai véradó vehetett át köszönőlevelet, azok, akik 5, 10, 20, 35 vagy 50 alkalommal adtak vért. Kislinder Gábor polgármester-helyettes, dr. Kabai Pintér Andrea, a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő részlegének orvosa, valamint a Vöröskereszt képviseletében Kiss Zoltán, a választmány elnöke, Kospenda József elnökhelyettes és Budimir Marić, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára köszöntötte a megjelenteket.

Kospenda József örömmel nyugtázta, hogy tavaly 26 új véradót jegyeztek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a középiskolák negyedik osztályosai körében népszerűsítik a humánus cselekedetet. Akik betöltik a 18. életévüket, adhatnak vért, és évente általában 20–25 fiatal jelentkezik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a körzetben még egyelőre rendelkezésre állnak a vérkészletek az önkénteseknek köszönhetően. Októberben a topolyai község területén négy akciót is szerveznek. Problémaként jelentkezik, hogy a középkorosztály fogyóban van, és hogy egyes munkaadók nem tartják tiszteletben, hogy véradás esetén két szabadnap jár a foglalkoztatottaknak.

Dr. Pintér Kabai Andrea meleg szavakkal köszöntötte az önkénteseket, kifejtve, hogy a szabadkai transzfúziós részlegben még mindig a vér vár a betegekre, nem pedig a rászoruló betegek a vérre. Ugyanakkor figyelmeztetett a tényre, hogy sajnos mind kevesebben vagyunk, mind öregebbek, és mind több a beteg, ezért több vérre van szükség, miközben a véradók száma csökken.

Kislinder Gábor hangsúlyozta, hogy az akciók sikeréhez hozzájárul a szervezőmunka, amit a Vöröskereszt más intézményekkel és szervezetekkel közösen folytat.

Dejan Kangrga topolyai önkéntes már ötven alkalommal adott vért, és elmondta, barátai invitálták, amikor először elment egy véradási akcióra. A fogadáson elmondta, hogy a családtagjait is szeretné az önkéntesek között látni.