2024. március 29., péntek

Nagy Szebasztián és Nemes Máté is világbajnok!!!

A két fiatalember hihetetlen haditettet vitt véghez tegnap este!

Nem sűrűn esik meg, hogy egy-egy sportesemény kapcsán történelmi sikerről lehet beszélni, de a Belgrádban zajló felnőtt-világbajnokság vasárnapi történései biztosan bevonulnak a sportág szerbiai aranykönyvébe, mert ilyen sikeres napot sem a szerb, sőt még az egykori jugoszláv birkózás sem jegyzett még. Ali Arszalan (72 kg) aranyérme után ugyanis lapzártánk után Zurabi Datunasvili (87 kg) is megvédte címét, és nem is akárki ellen, mert a „dán” Bisultanov egyértelműen a jövő nagy bajnoka, hiszen a csecsen 20 évesen nyerte meg idén az Eb-t, és látszik, még egy kicsi, és szétcsattan majd az erőtől. Ettől függetlenül Zura már az első menetben egy gyönyörű válldobással meglepte, s a 4:0 után tulajdonképpen vége volt a mesének.

És akkor néhány szót a mi két igazi hősünkről, Nagy Szebasztiánról és Nemes Mátéról. Szebi a 63 kg-os döntőbe jutásával Magyarkanizsa legnagyobb sporttörténelmi sikerét érte el, és az elődöntős győzelme után meghatódva nyilatkozott arról, hogy szülein, barátain, barátnőjén kívül mennyi kanizsai szurkolt neki a helyszínen, mert nyilván kétbusznyian érkeztek szülővárosából: „Amikor meghallottam a buzdításukat, rögtön elszállt a lámpalázam, és a 6. sebességbe kapcsoltam. Nagyon hálás vagyok a szurkolásért, valóban szárnyakat adott. A döntő? Hát meg szeretném nyerni!” Máté szintén boldogan válaszolt a kérdésekre, Željko Trajković elnök meg is lepődött a bőbeszédű nyilatkozatán: „Nem volt könnyű, de teljes erőmből küzdöttem, és végül megjött a siker. Ismerem jól a döntős ellenfelemet, Geraeit, hogy ne ismerném, hiszen az iráni olimpiai és világbajnok. Azt is tudom, hogy nagyon szeret parterre-ből rebúrt dobni, de ezt a fogást rengeteget volt alkalmam gyakorolni Davor Štefanekkel. Fel vagyok készülve rá, s meglátjuk, mi történik a fináléban.”

És mi történt? Hát az, hogy Szebi a döntő első menetében eldobta a grúz Abuladzét, akit annyira lehajtott már a második menet közepére, hogy az semmire nem volt már képes! Magyarkanizsának világbajnoka van!!! „Hétfőn valamivel gyengébbnek éreztem magam, mint vasárnap, úgy volt, hogy legyünk túl rajta. Aztán az első menetben a dobásomnál átvillant a fejemben, amikor egyszer gyerekkoromban a betonon fejre estem. Na, ezt ismételtem meg a grúzzal!” – mondta fantasztikus sikere után Szebi, majd ismételten megköszönte a kanizsai szurkolóknak a segítséget, sőt első edzőjétől kezdve a szövetség elnökéig mindenkinek köszönetet mondott.

Szebi magabiztosan nyert a döntőben is (Molnár Edvárd felvétele)

Szebi magabiztosan nyert a döntőben is (Molnár Edvárd felvétele)

Útközben beszéltem az irániakkal is, és elmondták, a 26 éves Geraeit otthon azért becézik Jégembernek, mert szinte semmilyen érzelmet nem lehet látni az arcán a versenyek alatt. Most sem izgult, esetleg csak addig nem, míg Máté nem indított egyet, de az iráni a hátára került, majd egy szerintünk igazságtalan challenge-et is megnyert, de a parterre-ben nem bírt a zentaival. S aztán már a másodikban felbátorodott, de ekkor Máté kontrázott vissza, kétszer is, és már csak egy pontra volt lemaradva, ám ekkor megpörgette, s vezetett a megabajnok ellen! „Máté, Máté!” – zúgott a terem, és igen, a szurkolás szárnyán ő is világbajnok lett! Hihetetlen!!! Legyőzte az olimpiai és világbajnokot!!!

A lányok is megkezdték a versengést, így a 62 kg-ban a magyarkanizsai Fábián Anna is. Vele kapcsolatban edző-édesapja már korábban elmondta, neki nem ez a legfontosabb versenye, hanem az októberi U23-as vb, így Anna a selejtezőben veszített is az üzbég Jumabaeva ellen, és kiesett.

Máté élete talán legnehezebb, de legjobb meccse után így ünnepelt! (Molnár Edvárd felvétele)

Máté élete talán legnehezebb, de legjobb meccse után így ünnepelt! (Molnár Edvárd felvétele)

S akkor néhány szót a magyar versenyzőkről is. A kötöttfogás a március végi, Budapesti Eb-n sok örömet hozott nekik, négy érmet nyertek (köztük aranyat is), itt azonban egy picit halványabbak voltak, és be kellett érniük kettővel (hétfőig, tegnap 82 kg-ban Lévai Tamásnak volt még esélye a bronzra). A legkellemesebb meglepetés Losonczi Dávid volt, aki az elődöntőben alaposan megszorongatta Datunasvilit, de a bronzmeccsen már könnyedén verte a svéd Cassidist, és erejét, valamint felkészültségét nézve a fiatal, még csak 22 éves budapesti fiú a jövő nagy reménysége lehet. Lévai Zoltán (77 kg) nem volt boldog az ezüstérmével. Bár nem sokat mutatott (többek között Nemes Viktort sem tudta megmozdítani), abban bízott, hogy meglesz az aranyérem, mert a Varsóban megtartott és igen rangosnak számító Pytlasinski-emlékversenyen még technikai tussal győzte le Mahmudovot, most azonban a kirgiz két mozdulattal pillanatok alatt elintézte. Nem rossz a két érem, de többet vártunk, ám néhányan nagyon szürke formát mutattak, főleg az Európa-bajnok Fritsch Róbert (72 kg) és a 2021-es világbajnoki ezüstérmes Szőke Alex (97 kg). Sebaj, van még itt éremlehetőség, a nőknél és a szabadfogásúaknál is!