2024. május 2., csütörtök

Jódal Rózsáé a Vándorkulacs

Véget ért az Írótábor Magyarkanizsán

Három napon át az irodalomé volt a főszere Magyarkanizsán, ahol a múlt és a jelen szépen összefonódott. Emlékeztek a régi időkre, de arra is választ kaphattunk, mi az újdonság a vajdasági magyar irodalomban.

Szombaton délelőtt Őrzők a strázsán címmel Egy kiadó-egy író elnevezésű esemény volt az Art kávézóban, ahol friss kiadványokat mutattak be a kiadók a szerzőkkel való izgalmas beszélgetések során.

Jódal Rózsa Verebe Ernőtől vehette át a díjat (Fotó: Puskás Károly felvétele)

Jódal Rózsa Verebe Ernőtől vehette át a díjat (Fotó: Puskás Károly felvétele)

Pap Ágota pszichológussal a frissen megjelent könyvéről beszélgetett Beke Ottó. Az eddig kétkötetes szerző az Életjel Kiadót választotta, ahol megjelentek könyvei. Az első 2018-ban Mi a gyerek? címmel, majd pedig a legújabb, az Innen és túl. Az ismeretterjesztő, pszichológiát népszerűsítő publicisztikákra a nyelvi kidolgozottság is jellemző, ahogy azt Beke Ottó megállapította. A személyes történeteket is tartalmazó kötet mindenkinek szól, aki megpihenne, vagy jól jönne egy kis segítség az életszakaszokbeli megküzdés során. A gyerekkort, felnőttkort és a kapcsolatokat górcső alá vevő könyv az életszakaszok határvonalait is tematizálja. Az biztos, hogy a pszichológust ismerve és a beszélgetőtárs olvasáshoz való kedv meghozását egybevetve, érdekes és értékes könyvről van szó. A Forum képviseletében Virág Gábor beszélgetett Ninkov Kovačev Olga művészettörténésszel a képzőművészeti kismonográfia sorozatról, mely hosszabb szünetet követően éledt újra és vajdasági születésű vagy kötődésű képzőművészek munkáiba enged betekintést, például Nemes Fekete Edit, Telcs Ede vagy épp Juhász Árpádéba.  Ezt követően pedig Bogdán József papköltő videoüzenetét nézhették meg a résztvevők. Bogdán atya eddig állandó résztvevője volt az írótáboroknak, de most egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni, viszont biztos lehet benne, hogy legújabb verseskötetét sokan fogjuk forgatni.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetből Gondi Martina beszélgetett Benes Lászlóval, aki az édesapja húsz évét felölelő életszakasza által, a zentai évekre koncentrálva írta meg apja emlékezetét. A Könyv apámról az apa-fiú viszonyt is bemutatja, de nem ez az elsődleges irányvonala.

Beszédes István Szögi Csaba tízkötetes íróval beszélgetett. Most épp a Szakura angyalairól, hisz az az aktuális, legújabb kötet. A lírai kisprózákat tartalmazó, keretes könyv a mitológiához gyakran visszapillantó, esztétikai gyönyört megidéző kötet, annak írója pedig varázsaltos mondatokat ültetett a gondolatainkba, mint például: „Próbálkozok, hogy mikor olvad meg a viasz  a szárnyaimon”.

A keresztmetszetet adó délelőtt után Jódal Rózsát ajándékozták meg idén a Vándorkulaccsal, az írótábor díjával, ami mint ahogy a neve is mondja, minden évben más íróhoz kerül. Jövőre nemcsak a kulacsot, hanem az írókat is visszavárja Magyarkanizsa.