2024. április 26., péntek

Új alapokra helyezett dialógus

Európa sürgeti a koszovói kérdés rendezését, Szerbia nem változtat korábbi állásfoglalásán

Szombaton ülésezett, és az országot érintő legégetőbb kérdésekkel foglalkozott a Nemzetbiztonsági Tanács, melyen Aleksandar Vučić államfő elnökölt. Szó volt az energiaválsággal kapcsolatos kérdésekről, de az EuroPride LMBT-felvonulásról és a Koszovóval kapcsolatos gondokról, valamint a párbeszédről is.

Szerbia ismét a nagyhatalmak múltbéli konfliktusainak és elvtelen magatartásának járulékos vesztese – fogalmazott Vučić, s rámutatott arra, hogy mindennél világosabb az elmúlt napokban lefolytatott megbeszéléseit követően, hogy a nyugati államok gyors és teljes megoldást akarnak találni a Belgrád és Pristina közötti feszültségre. Aleksandar Vučić kiemelte, a brüsszeli tárgyalások kapcsán egy új javaslatot kapott a francia elnök és a német kancellár megbízottjától, valamint Miroslav Lajčáktól, teljesen új alapokra helyeznék a tárgyalásokat, s az lenne a cél, hogy azok minél gyorsabb és végleges megállapodásokat eredményezzenek. Közölte, Szerbiának nincs ellenére az, hogy a dialógus intenzívebb legyen az eddigieknél, ez ugyanis a koszovói szerbségnek az érdekeit is szolgálja, nem lesz azonban változás azzal a korábban meghatározott elvvel kapcsolatban, hogy Szerbia nem hajlandó elismerni Koszovó függetlenségét, s nem tesz olyan lépéseket, amelyekkel saját népét sodorná veszélybe a déli tartományban, bármennyire is sürgős egyes országoknak a megfelelő megoldás fellelése. Vučić közölte, a kompromisszumnak a híve, s ennek szellemében folytatja az ország a dialógust is Pristinával.
Ami az EuroPride rendezvényt illeti, az államfő elmondta, még nincs végleges döntés a felvonulással kapcsolatban, s annyit mondott, hogy a Belügyminisztérium 96 órával az esemény előtt hoz döntést a rendezvényről.
Az energiaválság hatásainak csökkentésén továbbra is fokozott figyelemmel munkálkodik az állam – értékelte Vučić, nehéz tél elé nézünk, de a kormány és a vezetőség mindent megtesz azért, hogy a polgárok minél kevésbé érezzék a válság hatásait.