2024. április 26., péntek

Bassano művei Újvidéken

A Városi Múzeum külföldi művészeti gyűjteményében megnyitották Bassano Évszakai a római Borghese Galériából Újvidéken elnevezésű kiállítást.

A közönség Jacopo da Ponte, aki Jacopo Bassano néven vált ismerté, három festményét tekintheti meg: a Tavasz, az Ősz és A magvető példázata, amelyhez csatlakozik a Lakoma Lévi házában című festmény is. Az utóbbi a Bassano család műterméből származik és a Városi Múzeumban őrzik. Az ünnepélyes megnyitón jelen volt többek között Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja, Luca Gori Olaszország újonnan kinevezett belgrádi nagykövete, Roberto Cinkota, az Olasz Művelődési Intézet igazgatója, valamint a Borghese Galéria és a művelődési minisztérium képviselői is.

Dalibor Rožić örömének adott hangot amiatt, hogy ezeket a 16. századi, értékes festményeket az újvidéki közönség is megcsodálhatja, majd hozzátette, hogy Európa Kulturális Fővárosaként városunk gazdag és dinamikus művelődési élettel büszkélkedhet.

– Elégedettséggel tölt el az, hogy a Városi Múzeumnak sikerült szép együttműködést kialakítania a Borghese Galériával, valamint az Olasz Művelődési Intézettel, és hogy az kielégítően működik a város kulturális intézményeként. A művelődés terén megvalósuló együttműködést a város a kulturális politikáján belül egyik fontosabb feladatának tekinti, mivel rendszeresen kiváló eredményeket és újító megoldásokat hoznak. Remélem, hogy polgáraink és a vendégeink is élvezni fogják azt a színvonalas, művészi tartalmat, amely október végéig szövi át a Városi Múzeumot – mondta Rožić.

A római Borghese Galéria ezen három festménye találóan példázza Jacopo Bassano (1510–1592) alkotói fénykorát. A kiállított alkotások az évszakok bemutatásához kötődnek, és ékes bizonyítékai Bassano alkotói munkájának a 16. század hetvenes éveiből, amikor is talán a legjelentősebb művei születtek. A kiállítás október 30-áig, hétfő kivételével, mindennap megtekinthető 10 és 18 óra között.