2024. április 26., péntek

Elhunyt II. Erzsébet brit királynő

Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója – közölte csütörtökön a Buckingham-palota.

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.
Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.
Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.
II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára.
Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

1926. április 21-én született Londonban. Akkor még nem sejtették, hogy trónra kerül, hiszen a korona várományosa nagybátyja volt, aki 1936-ban lemondott a trónról, hogy elvegye amerikai szerelmét, egy többszörösen elvált asszonyt. Ekkor szállt Erzsébet apjára a korona.

Erzsébet első nyilvános szereplése 1943-ban volt, amikor meglátogatta az egyik gránátos gárdaezredet. 1944-től aztán rendszeresen elkísérte a királyt és a királynét belföldi útjaikra. Röviddel 18. születésnapja után a parlament kinevezte állami tanácsosnak, így apja távollétében elláthatta az államfői feladatokat.

Az uralkodó 1947. november 20-án házasodott meg, férje Fülöp edinburgh-i herceg lett. Összesen négy gyermekük született: Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf. Fülöp herceg 2021 áprilisában halt meg.

Ügyelt arra, hogy egyik ország belügyeibe se folyjon bele, ettől függetlenül politikai súlya óriási volt.

Aleksandar Vučić szerb államfő táviratban nyilvánított részvétet.