2024. április 24., szerda

Kétmillióan a szegénység peremén

Három bér elmaradása teljes csődöt okozna

A hivatalos statisztikai adatok alapján Szerbiában félmillióan mélyszegénységben élnek, még a mindennapi élethez szükséges alapvető fogyasztási cikkeket sem tudják megvenni, további mintegy kétmillió ember pedig a szegénység peremén tengődik – ismertette az adatokat a Sloga Szakszervezetek Egyesülete. A szegénység peremén élők teszik ki a lakosság több mint negyedét – állapították meg, a szakszervezetek azonban úgy vélekednek, a polgárok több mint 80 százaléka találkozik nap mint nap a szegénység jeleivel, kockázatával. Ezt annak alapján állítják, hogy elegendő lenne csak két vagy három bérnek, nyugdíjnak a késői kifizetése, s máris teljes szegénységben találná magát a polgárok nyolcvan százaléka, ugyanolyanban, amilyet a kilencvenes években tapasztaltunk.

Teljes gazdasági csődöt okozna a családoknak és az állam egészének is, ha pár kifizetés késne, mert ez a szegénység kockázatának jelenlétét igazolná – értékelte a Sloga. Erről tanúskodnak azok a problémák is, amelyekkel nap mint nap szembesülni kényszerülnek a fogyasztók a piacon beálló különféle termékek hiánya miatt. A legutóbbi éppen a tej esetében merült fel, de korábban egyéb alapvető fogyasztási cikkek is hiányoztak a boltok polcairól – emlékeztettek. A kormány, a Sloga véleménye szerint, ezekre a körülményekre minden alkalommal csak különféle populista intézkedésekkel reagál, korlátozza az árakat, betiltja a kivitelt, de ezek nem számítanak megfelelő válságkezelési intézkedéseknek.

– Határozott meggyőződésünk, hogy a tejhiányt és más árucikkek hiányát is, mint például a tűzifa eltűnését a piacról, a kormány nem megfelelő gazdaság- és agrárpolitikája váltja ki, de mindezekre a gondokra kihat a korrupció jelenléte is az árubeszállítási és -kiviteli lobbi keretében. Mindennek a következményeit a polgárok viselik már évek óta, de különösen ma, amikor egyes termékek hiánya lép fel a piacon – fogalmazott közleményében a szakszervezeti egyesület.

Véleményük szerint az igazság az, hogy cukor, étolaj, liszt, tej, tűzifa és más árucikk is bőven lesz a fejlettebb nyugati országokban, melyek éppen az olyan korrumpált államokból szerzik be a szükségleteiket, mint amilyen Szerbia is – húzta alá a Sloga. Ebben a konstellációban az országunk voltaképpen gyarmatosított államnak számít – értékelték. A szakszervezeti egyesület a foglalkoztatási törvény módosítását és a minimálbér növelését sürgette.