2024. április 26., péntek

Szankcióellenes hangok Olaszországból

Matteo Salvini, az olaszországi jobboldali Liga vezetője az Oroszország elleni szankciók feloldását kéri – számol be a B92-net.

Ennek az az oka, hogy szerinte az európai polgárok éppen a szankciók miatt szenvednek az egyre növekvő energiaárakkal szemben.

– Eltelt néhány hónap, és az emberek most a számla kétszeresét, háromszorosát vagy akár négyszeresét fizetik. A háború folytatódik, Oroszország pedig a mi pénzünkkel tölti meg a kasszáját – közölte az olasz politikus, aki előző nap Twitteren azt írta, hogy „azok a nyertesek, akiket szankcionáltak, a szankciókat kiszabók pedig térdre borulnak”.

A brit Telegraph szerint az energiaárak emelkedése gazdasági összeomlást okozott az Európai Unió azon országaiban, amelyek a háborúig az orosz energiától függtek. Salvini egyébként vélhetően jobboldali koalíciós kormányba kerül a közelgő választások után.

– Szükségünk van egy európai pajzsra, meg kell védenünk családjainkat és vállalkozóinkat úgy, ahogyan azt a járvány idején is tettük. Ha folytatni akarjuk a szankciók bevezetését Ukrajna védelme érdekében, az rendben van, de nem szívesen látnék olyan helyzetet, amikor ahelyett, hogy szankcionálnánk valakit, saját magunknak ártunk. Nyilvánvalóan Európában valaki rosszul számolt. Kulcsfontosságú az európai stratégia megváltoztatása az olaszországi és más országok munkahelyeinek védelme érdekében – mondta Salvini.

Enrico Letta, az olaszországi Demokrata Párt vezetője azt válaszolta, hogy mindezt „még Putyin sem mondta volna jobban”.  Közölte, hogy ezek felelőtlen állítások, amelyek „nagy károkat okozhatnak Olaszországban, annak megbízhatóságában és európai szerepében”.

– Ha Salvinit hallgatom, olyan, mintha Putyin propagandáját hallgatnám – mondta Letta.