2024. április 26., péntek

A tengerimalactól a banánfáig

Nyár végi séta a zentai vásárban

A jó vásárban jó a kínálat, jó a lacikonyha, nagy a tömeg. Nem volt ez másképpen Zentán a szeptember első vasárnapján megtartott kirakodóvásárban sem. Szinte mindent meg lehetett venni a több száz árus pultján, a főleg a földre leterített pokrócokról. Valamikor háziállatokból is sokat kínáltak eladásra, ma már jószágból legfeljebb baromfiféléket, naposcsibét, kacsát, pulykát lehet vásárolni. Élő malacból kizárólag a „tengeri” változatot kínálták, a kétöklömnyi, házi kedvencként tartott tengerimalacokat 300 dináros áron kínálták.

A vesszőkosarak ára nem sokat változott, pedig nehéz kézi munkával készülnek (Fotó: Gergely József felvétele)

A vesszőkosarak ára nem sokat változott, pedig nehéz kézi munkával készülnek (Fotó: Gergely József felvétele)

Ami a malacokat illeti, a malacsült iránt volt a legnagyobb érdeklődés, habár felment az ára. A sült malac kilójáért 1700 dinárt kértek a lacikonyhások. Aki megelégedett a sült kolbásszal, lepényben egy adagot megvehetett 400 dinárért. A gyorsfogyasztásra készülő finomságok közé tartozik a kürtőskalács is, ebből már tepertős változatot is „kifejlesztettek” a találékony sütödések.

Nagy volt a kínálat cserepes és egyéb dísznövényből. A melegedő éghajlat jegyében egyre több egzotikus növényfajtát kínálnak a virágkertészek. A kis termetű, változatos formájú kaktuszok mellett már több fajta banánfa is beszerezhető 20–100 euróért fajtától és hidegtűréstől függően.

Parlagi tyúkból készül a legjobb vasárnapi húsleves (Fotó: Gergely József felvétele)

Parlagi tyúkból készül a legjobb vasárnapi húsleves (Fotó: Gergely József felvétele)

Szeptember eleje lévén az iskolakezdéshez szükséges felszerelés, kellék, tanszer is megtalálható volt a vásárban. A szülők egy része a vásárban keresett tornacipőt az iskolás csemetéjének. Használt ruhából és szerszámokból ezúttal is igen gazdag volt a felhozatal. A mindennapi használatra alkalmas bevásárlókosarak ára alig változott, 1200–1500 dinárért szép, fűzvesszőből kézzel fonott kosarat lehetett venni. Kétfülű szalmahordó kosarat (bár manapság nem szalmahordásra használják) már 800 dinárért is el lehetett vinni, jó lesz a kukoricatöréskor, habár idén igencsak sovány tengeritermés várható.

A zentai vásárban egyre több légfegyvert kínálnak, amióta nem engedélyköteles a légpuska vásárlása és tartása, egyre több van belőle, már 100 euróért be lehet szerezni. Ennek nem örülnek a természet- és környezetvédők, hiszen már a suttyó gyerekek is légpuskával mászkálnak, és lőnek mindenre, ami mozog és repül. Sok ártatlan énekesmadár, veréb és gerle esik áldozatul a légpuskásoknak.