2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS – VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Először a szerb fővárosban

Még mindig nem publikus a szerb kötöttfogású válogatott névsora – Nagy Szebasztián a 63 kilogrammban!

A szerbiai kötöttfogású birkózóválogatott idén szinte egyfolytában edzőtáborokban volt. Az utolsó ilyen külföldi edzéssorozatot Budapesten csinálták végig a fiúk, ahol rajtuk kívül a magyarok és a bolgárok is ott voltak, valamint a két legjobb egyiptomi és grúz versenyző is, s a fő hangsúly a szőnyegen volt, szparringoltak egymásnak a fiúk.

„Szerintem kiváló munkát végeztünk, mert jól kifáradtak a fiúk” – mondta Vojislav Trajković, a szerb válogatott másodedzője, aki azt is közölte, senki nem sérült, s a vb előtti gyülekező pedig szerdán lesz Nagybecskereken. Azt viszont, hogy a kötöttfogású szerb válogatott pontosan milyen összetételben lép majd fel, nem akarta elárulni. Úgy nyilatkozott, vannak már erre vonatkozó tervek, de még mindig nem véglegesítették a listát, s valóban, Sztojan Dobrev, a válogatott bolgár vezetőedzője sem akart erről nyilatkozni, csupán annyit mondott, a felkészülés e fázisában már nehezebb lelkileg felkészíteni a fiúkat, a fizikai erő már megvan. Milorad Dokmanac szövetségi kapitány azt emelte ki, hogy elméletileg nyolc olyan versenyzőnk van, akitől jó eredmény várható, s bár az arany lenne a legfényesebb, minden éremnek ilyen csillogása lesz Belgrádban.

Nemes Máté (67 kg) az olimpia után sérült volt, így kihagyta a világ- és az Európa-bajnokságot, de a felkészülés során beiktatott tornákon kivétel nélkül a dobogóra állt, Mladenovacon pedig meg is nyerte az emlékversenyt, az aranyéremig vezető úton többek között az aktuális kontinensbajnok törököt, Firatot is nagyon megverte: „Igen, ott jó napom volt, de a tavaly megnyert Eb-n is legyőztem, igaz, ott szorosabb meccsen. Remélem, hogy a világbajnokságon még jobb napom lesz, mert úgy érzem, hogy támadásban és védekezésben is fejlődtem. Lesznek nehéz meccsek, mert jön például az iráni olimpiai és világbajnok is. Hiányoznak már a komoly versenyek. A lengyeleknél az örménytől kaptam ki, ő igen kellemetlen ellenfél, de mostanra már ellene is kidolgoztuk a taktikát. Fizikálisan minden versenyre maximálisan felkészülök, s most úgy gondolom, mentálisan is kész vagyok Belgrádra.”

A nem teljes szerb kötöttfogású válogatott a budapesti Körcsarnokban (a szerző felvétele)

A nem teljes szerb kötöttfogású válogatott a budapesti Körcsarnokban (a szerző felvétele)

Nemes Viktor (77 kg) nyáron egy mediterrán bajnoki titulussal is hangolt: „Jól érzem magam, jól mentek az edzések, s a versenyeken sem volt gond. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen világversenyre az utolsó pillanatig hangolni kell, de most valóban jól vagyok, és éremért megyek a világbajnokságra. Az én súlycsoportom olyan, hogy nem feltétlenül jelent az sokat, ha épp nincs itt az orosz versenyző, mert legalább tíz bajnokaspiránst fel lehet sorolni. Úgy tartom, én benne vagyok a legjobb ötben, mert nagyjából minden ellenfelemet ismerem, de csak magammal kell foglalkoznom, s mindent kiadni magamból. Két éve Belgrádban a világkupán birkóztam, és akkor nem éreztem külön nyomást amiatt, hogy ott volt a verseny. Most is fókuszálni kell, és minden rendben lesz.”

Zurabi Datunasvili (87 kg) tavaly talán megismételhetetlen évet zárt, mert a világ- és Európa-bajnoki aranya mellett az olimpián is felállhatott a dobogóra, idén Budapesten viszont elrontotta az Eb-t, mert az azerivel vívott meccsen inkább a bírói döntésekkel foglalkozott, nem azzal, hogy földhöz vágja ellenfelét. Amikor megláttam a Körcsarnokban, szabályosan leesett az állam, mert ilyen erősnek, izmosnak még nem láttam. Edzői viszont elárulták, hogy nagyon mérges volt az Eb után, s minden idejét az edzésnek szentelte. Ezt nyilatkozta az Aréna Szálló előcsarnokában: „Valóban, versenyzői szempontból a tavalyi év volt életem eddigi legjobbja. A budapesti Európa-bajnokságon viszont tényleg hibáztam, de még most is úgy tartom, a bírók is hibáztak. De hát ilyen a sport, ilyen az ember. Tavaly az olimpia után úgy volt, hogy fő vetélytársam, az ukrán Belenyuk visszavonul, mert politikával kezdett el foglalkozni, de tényleg nem tudom, ez így van-e. Vannak azonban más kiváló versenyzők is, de a legfőbb vetélytársam én vagyok saját magamnak. Ha csak a saját birkózásomra összpontosítok, nem lesz gond.”

A fiúk kikapcsolódás gyanánt teqballoztak (a szerző felvétele)

A fiúk kikapcsolódás gyanánt teqballoztak (a szerző felvétele)

Mint említettük, még most sem véglegesítették a kötöttfogású névsort. A benevezési listán természetesen minden súlycsoportban van hazai versenyző, de a valódi fellépőket még nem lehet pontosan tudni. A legmeglepőbb súlycsoport a számunkra a 63 kg, mert ott a 67 kg-ban a világ- és Európa-bajnokságot megjárt Nagy Szebasztián neve szerepelt. Kicsit hitetlenül fogadtuk ezt az adatot, de valóban, a magyarkanizsai versenyző megerősítette, hogy valahogy lefogyott, és indul a világbajnokságon a számára azért furcsa súlycsoportban. „Remélem, hogy a nézők erőt adnak…” – írta Szebi az üzenetben. Nos, így állunk. Lehetne itt nagy bizonyossággal tippelni, hogyan is néz majd ki a válogatott, de nem tesszük ezt. Megvárjuk a hétvégét, akkor már talán közzéteszik a névsort e fogásnemben, valamint a szabadfogásban és a női birkózásban is. A magyarok már összeállították a csapataikat, erről olvashatnak majd szombati számunkban.