2024. április 26., péntek

Elsősök köszöntése

Topolya községben összesen 235 elsős kisdiák kezdte meg tanulmányait

Topolyán és a falvakban 138 kisdiák kezdte meg az általános iskola első osztályát a magyar tagozaton, és 97-en a szerb tannyelvű osztályokban. A topolyai székhelyű Társult Iskolából származó információink szerint a legtöbben a topolyai Csáki Lajos Általános iskolába iratkoztak be, 40-en a szerb és 33-an a magyar tagozatra, ezt a Nikola Tesla Általános Iskola statisztikája követi, ahol 36 elsős kezdte meg a tanévet a szerb és 18 a magyar tagozaton. Ezt követi a legnépesebb diáklétszámmal a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola, ahol 36 iskolakezdővel számolnak, és az ünnepélyes tanévnyitó rendezvény alkalmával megtelt szülőkkel és diákokkal a tornaterem. A tanulók fellépése mellett dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgató köszöntötte a megjelenteket, Fazekas Róbertet, a Magyar Nemzeti Tanács tagját, illetve megkülönböztetett figyelmet szentelt az elsősök és szüleik üdvözlésének.

A bácskossuthfalvi tanévkezdő ünnepség alkalmával kapták kézhez az elsősök az MNT és a Rákóczi Szövetség ajándékát (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi tanévkezdő ünnepség alkalmával kapták kézhez az elsősök az MNT és a Rákóczi Szövetség ajándékát (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az új tanév új kihívásokat rejteget minden diák, szülő és tanár számára, a hosszú pihenő után megszólaló csengő a munka kezdetét jelzi. Új ismeretek, felfedezések, játékok és kitartó tanulással teli hosszú órák várnak rátok. A nyolcadikosok iskolánk legidősebb diákjai, már ismernek minden megpróbáltatást, küzdelmet, példát kell mutatnotok az ifjabbaknak. Ez a tanév új kihívás elé állít mindenkit, év végéig új utat, szakmát kell választanotok, ebben pedig iskolánk pedagógusa, tanáraitok, szüleitek nyújtanak majd segítséget – mondta egyebek mellett az iskola igazgatója, aki a szülőkhöz szólva biztos pontként határozta meg a falu magyar, illetve kun hagyományaihoz való ragaszkodását, annak az ápolását, az iskolai és a nemzeti ünnepeket, a tanítók és a tanárok szakmai tudását. Ezt követően elsőként bemutatta az elsősök tanítónőit, Szenteli Lilit és Molnár Csillát, majd a többi évfolyam tanítóit, osztályfőnökeit. Fazekas Róbert üdvözletében köszönetet mondott a tanintézmény tanárainak a magas szakmai munkáért, aminek köszönhetően országhatáron belül és kívül is hírnevet szereztek az iskolának, a szülőknek pedig, hogy következetesen kiálltak gyermekeik anyanyelvi oktatása mellett, ami szilárd alapokat ad a tanulmányaik folytatásához.

– A Magyar Nemzeti Tanács Magyarország Kormánya Nemzetpolitikai Államtitkárságának közvetítésével a Bethlen Gábor Zrt.-n keresztül 2011 óta adományoz falunkban is 5000 dinár értékű tanszercsomagot, a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően 2019-től pedig iskolatáskát is kapnak az iskolakezdők – mondta egyebek mellett Fazekas Róbert, aki minden jelenlevőnek sikeres jelenléti oktatást kíván.

Ezt követően átadták a tanszercsomagokat a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény és a Napsugár Református Óvoda iskolai előkészítő csoportjából érkező elsősök számára. Topolya község más falvaiban is megkezdődött a tanév. Pacséron 11-11 diák kezdte meg a tanévet magyar és szerb tannyelven. A Moša Pijade Általános Iskolában tartott ünnepség után az MNT tanszercsomagjait a helyi közösség épületében vehették át, ahol Szabolcski Szabolcs tanácselnök üdvözölte a megjelent szülőket és gyermekeiket, majd Fazekas Róberttel közösen nyújtották át Alács Varró Zsuzsanna kisdiákjainak a csomagokat. A bajsai Testvériség-Egység Általános Iskolában 10 kisdiák kezdte meg tanulmányait magyar tannyelven, és 7 a szerb osztályban, a krivajai Vuk Karadžić Általános Iskolában 3 elsős indult az idén, a gunarasi Dózsa György Általános Iskolában 14, a zentagunarasi Október 18. Általános Iskolában pedig 16 elsős kezdte meg tanulmányait magyar nyelven.

A pacséri elsősök a helyi közösségben vehették át az MNT és a Rákóczi Szövetség beiskolázási csomagját (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A pacséri elsősök a helyi közösségben vehették át az MNT és a Rákóczi Szövetség beiskolázási csomagját (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)