2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Ez a Loki még nem az igazi...

Több európai ligához hasonlóan az NB I.-ben is hétközi fordulót rendeztek. A kedd esti Zalaegerszeg–Debrecen találkozón a hazaiak megérdemelt győzelmet arattak. A zalaiak bátor támadójátékkal rukkoltak elő, aminek következtében Németh szép találatával már az első percekben megszerezték a vezetést. A Debrecen az első félidőben nem igazán találta az ellenszert, változást csak a szünetben becserélt Dzsudzsák hozott, vele a Loki játéka stabilabbá vált. Egy óra elteltével a 108-szoros válogatott szögletét követően egyenlítettek a vendégek, ám a folytatásban nem sok örömük volt. Pár perccel később Lešjak találatával újra a zalaiaknál volt az előny, majd hajrában a nehézkes debreceni védelem még kétszer kapitulált. Az összképen ugyan Bévárdi szépségdíjas találata javított valamit, azonban az sem feledteti a tényt, hogy komoly gondok vannak a kétezres évek sikercsapatánál. Hat forduló után is nyeretlen még a gárda, ráadásul a 13 bekapott gól sem fest túl biztatóan. Hogy gond van, azt látja Joao Janeiro, a Debrecen vezetőedzője is: „Nagyon sok a tizenhárom kapott gól, így nehéz mérkőzéseket nyerni. Zalaegerszegen is szabadrúgások, szögletek és bedobások után talált be az ellenfél a kapunkba, pedig felkészültünk ezekre a szituációkra, mégsem sikerült megvalósítanunk a tervet. Eddig én voltam a megoldás, hiszen két csapatot is kijuttattam a nemzetközi porondra, ám most úgy tűnik, én vagyok a probléma, és bizony el kell gondolkodni a hogyan továbbról” – vélekedett a szakvezető. Szombaton egy másik szebb napokat is megélt csapat, a Fehérvár látogat Debrecenbe, és nagy kérdés, melyik társaság tér hamarabb vissza régi önmagához.

A szintén kedden megrendezett Puskás Akadémia–Mezőkövesd bajnoki nyílt összecsapást hozott. Többnyire a felcsútiak irányították a játékot, de a kövesdi ellentámadásokban is benne volt a gólveszély. Végül a mindent eldöntő találatot az utolsó negyedórában Favorov lőtte be a vendégek kapujába. A megszerzett három ponttal a Puskás Akadémia felzárkózott az élmezőnyhöz, az más kérdés, hogy az azonos pontszámmal álló Ferencváros három bajnokival kevesebbet játszott. A Puskás Akadémia játékosa, Batik Bence a találkozó után így foglalta össze gondolatait: „Éreztem is a frusztrációt egy kicsit a csapaton, főleg az elmúlt két meccs miatt. Nagyon sok helyzetet alakítottunk ki, és nem sikerült berúgni, talán most visszaadott az élet valamit ebből”  – reménykedett Batik. Frusztrációra volt is ok, hiszen a felcsútiak három dönttelent követően szerezték meg második győzelmüket. Márpedig nemhogy bajnoki címet, de még dobogós helyezést is nehéz elérni sorrozatos pontvesztésekkel. A csapatnál abban bínak, hogy akárcsak az előző idényben, ezúttal is a Mezőkövesd elleni siker ad lendületet nekik. Van is ok a bizakodásra, hiszen szombaton Angyalföldre látogatnak, és az újonc nem tűnik leküzdhetetlen akadálynak. A Vasasnál pedig aligha lehetnek elégedettek a sorsolással, mivel három napon belül játszaniuk kell a bajnok Ferencvárossal, majd az előző bajnokság bronzérmesével.

A hétvégén megrendezésre kerül az idény első derbije az Újpest–Ferencváros mérkőzés is. Az előjelek nem is lehetnek ennyire ellentétesek, A zöld-fehérek eddig hibátlanok a bajnokságban, míg a lilák minössze két pontot gyűjtöttek, noha a játékoskeretet tekintve a csapat többre hivatott a jelenlegi sereghajtó pozíciónál.  A bajnokcsapat nyilvánvalóan erősebb, raádsul a hírek szerint újabb erőszítés érkezik a Groupama Arénába. A horvát sajtó biztosra veszi, hogy a zágrábi Dinamo 25 éves boszniai válogatott középpályása, Amer Gojak a Fradiban folytatja a pályafutását.

A 6. forduló: Zalaegerszeg–Debrecen 4:2 (Németh 5., Lešjak 65., Ikoba 80., Gergényi 88., illetve Deslandes 60.,Bévárdi 92.), Puskás Akadémia–Mezőkövesd 1:0. (Favorov 77.) A Paks–Kisvárda, a Fehérvár–Kecskemét, és a Vasas–Ferencváros találkozók lapzárta után értek véget. A Honvéd–Újpest mérkőzést ma játsszák.

Az élcsoport: Kisvárda 11, Ferencváros, Kecskemét és Puskás Akadémia 9, Paks 8 pont stb.

A hétvége programja, péntek: Mezőkövesd–Zalaegerszeg (20 óra). Szombat: Kecskemét–Paks (14), Vasas–Puskás Akadémia (16.15), Debrecen–Fehérvár (18.15). Vasárnap: Kisvárda–Honvéd (14.45), Újpest–Ferencváros (17.30).