2024. április 26., péntek
XXXV. VÍZILABDA-EB, SPLIT

Megalázó szerb vereség

Ha a szerbek csak a Splitben zajló Eb csoportok utáni, egyenes kiesési szakaszában kívánják megmutatni, mire képesek, rendben van. Ha nem akartak szabadnapot a második fázis előtt – jó. Ha viszont Dejan Savić legényeinek voltak olyan ambíciói, hogy megnyerik a D csoportot, akkor baj van. Mert ugyan nem csoda, ha kikapnak a címvédő Magyarországtól, de ahogyan ezt tették szerda este, az szégyen a szerb vízilabdára nézve, és nemcsak azért, mert kontinensviadalon Szerbia még nem kapott ki ilyen arányban, hanem azért is, mert ez minden volt, csak nem csapatjáték, hanem teljesen elvtelen magánprodukciók sora, amely természetesen sehova sem vezetett. A magyarok kiváló taktikával készültek fel a szerbekre, s ezt a taktikát fegyelmezetten végig is vitték, s ami a legszimpatikusabb volt a részükről, az az, hogy nem a csapat legjobbja, Zalánki szórta meg az ősi riválist, hanem összesen nyolcan betaláltak, így Manhercz négyszer, Angyal és Konarik háromszor-háromszor volt eredményes, Vógel kapus pedig hozta azt, amit elvártak tőle (8/15), bár túlságosan nem idegeskedett, mert a szerbek bődületes lövései legtöbbször a kapufán csattantak. Szerbiának tehát a nyolcaddöntőben nagy valószínűséggel Franciaország jut majd, amely szintén szerdán két negyeden keresztül vezetett a horvátok ellen, de a félidei félénk füttyök után a harmadik negyed felénél teljesen elvesztették a fonalat, s a türelmes házigazdák végül szétzilálták őket. Magyarország egyenes ágon jut majd a nyolc közé, ahol nyilván Montenegró lesz az ellenfél, azután meg vélhetően a világbajnok spanyolok – ha az ibériaiakat véletlenül nem lepik meg a görögök.

Tegnap ismét a lányok voltak műsoron, a szerbek betáblázott vereséget szenvedtek az A csoportot vezető olaszoktól (az adott hét gól nem is olyan rossz…), nekik a szombati, Izrael elleni (13 óra) találkozó lesz a sokkal fontosabb. S csak néhány szó a magyarokat tönkreverő hollandokról: tegnap ebéd utáni szétmozgás gyanánt szabályosan letiporták a románokat úgy, hogy a mezőny nem épp legrosszabb csapata még becsületgólt sem szerzett…

Eredmények, férfiak, 2. forduló, A csoport: Montenegró–Szlovákia 18:10, Olaszország–Grúzia 18:8. A csoport állása: Olaszország és Montenegró 6, Grúzia és Szlovákia 0 pont. B csoport: Horvátország–Franciaország 13:7. A csoport állása: Horvátország 6, Görögország 4, Franciaország 1, Málta 0 pont. C csoport: Románia–Németország 11:4. A csoport állása: Spanyolország 6, Hollandia és Románia 3, Németország 0 pont. D csoport: Magyarország–Szerbia 16:7. A csoport állása: Magyarország 6, Szerbia és Izrael 3, Szlovénia 0 pont.
Nők, 4. forduló, A csoport: Görögország–Németország 13:3, Hollandia–Románia 28:0. B csoport: Olaszország–Szerbia 23:7.