2024. április 26., péntek

Tűz Bajsán

Ház tetőszerkezete, melléképület égett, az anyagi kár tetemes, személyi sérülés nem történt

Kedden éjszaka közel 1 óra tájban értesítették a bajsai önkéntes tűzoltó testület hívószámát, hogy lángol a Május 1-e utca egyik épülete. A helyszínre először a helyi lánglovagok érkeztek, illetve a szomszédok nyújtottak segítséget a házigazdának, majd bizonyos idő után befutottak a legközelebb Topolyán állomásozó hivatásos egységek is két teherkocsival, tudtuk meg Cesznak Arnoldtól, a Bajsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökétől.

– A lángokat a szomszéd észlelte, és riasztotta először a helyi önkénteseket, majd a topolyai hivatásos egységeket. A tűz egy melléképületben keletkezett, majd átterjedt a mellette levő családi ház tetőszerkezetére, ami szinte teljes mértékben leégett. A lakóépület belterét ugyan nem érték a lángok, de az oltás következtében sérülést szenvedett. A melléképület, vagyis annak tetőszerkezete és beltere teljesen megsemmisült. A tűz oka nagy valószínűséggel elektromos meghibásodás lehetett, esélyes, hogy az ott tartott hűtőláda meghibásodása okozta a bajt – hallhattuk a testület elnökétől. Bajsán hagyománya van annak, hogy ha a közösség valamelyik tagját valamilyen jelentős anyagi kárral járó baleset, elemi csapás éri, akkor a helyiek igyekeznek összefogni, és valamilyen módon segítséget nyújtani valamelyik civil szervezeten keresztül.

– Falunk helyi közössége is igyekszik a lehetőségeihez mérten támogatást nyújtani ilyen helyzetben, illetve hagyományosan a falubeli lakosság is hozzájárulhat önkéntes adományával a károk enyhítéséhez. Ez utóbbit az áttekinthetőség miatt szigorúan egyesületi keretek között szervezzük meg, ezúttal ezt a feladatot a Bajsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei vállalták. A hétvégén egyesületünk tagjai felkeresik a falubeli háztartásokban élőket. Természetesen az így összegyűjtött támogatás a kárt fedezni nem tudja, mint ahogy a házban élők ijedségét, izgalmait sem kárpótolja, de a károsultaknak segít a nehézségen túllendülni, illetve az mindenkinek jólesik, hogy a közösség tagjai gondolnak rá – mondta Cesznak Arnold, aki hozzá tette azt is, hogy az ilyen jellegű gyűjtési megmozdulásnak jó visszhangja van Bajsán, általában támogatják a kezdeményezést a helyiek.

A károsultat, Bosnyák Dánielt, élettársát és a közös háztartásban nevelkedő egyik gyermeket, valamint a tűzoltókat a szomszéd Mengyan Károly, a falubeli tűzoltótestület korábbi elnöke riasztotta fel álmából.

– Mivel egészségügyi problémával küzdök, ezért a kötelezően előírt gyógyszerektől mélyen aludtam, amikor a szomszéd értesített bennünket. Azonnal kirohantunk a házból, és amit tudtunk, mentettünk, oltottuk a tüzet gumicsővel. A tűzoltók professzionális munkát végeztek, amiért ezúton is köszönetet mondok, hiszen a lakóház belterében nem keletkezett kár, viszont a tetőszerkezetet teljes mértékben újjá kell építeni. Hálásak vagyunk mindenki támogatásáért, aki pénzbeli adománnyal, vagy bármilyen eszközbeli módon: gerendákkal, lécekkel, cserepekkel segít nekünk az újjáépítésben – nyilatkozta a 35 éves károsult, aki azt is elárulta, hogy betegsége előtt hentesként tevékenykedett, illetve Topolyán vállalt munkát. A hentes munkához szükséges eszközei: a kések, a húsdarálója, mint ahogy minden a kamrában található műszaki berendezés, szerszám megsemmisült. Minden nemű támogatásért azért is hálás, mert súlyos betegsége miatt kényszerszabadságra kényszerült, és jelentősen megcsappantak a család bevételei.