2024. április 26., péntek
FÉRFI VB-SELEJTEZŐ

MVP-parádé és diadalmas Sasok

Ahogyan azt a minap beharangoztuk, Szerbia a korábbi botlások miatt meglehetősen kevés hibát engedhet meg magának a jövő évi vb kvalifikációs sorozatában, amelynek utolsó fázisa most vette kezdetét. A Sasok az aktuális sorozat első fordulójában a csoportbeli legkeményebb ellenfelek egyikével, Görögországgal csaptak össze Belgrádban, ahol jól meg kellett izzadnia Svetislav Pešić gárdájának, hogy elkerülje az említett kritikus vereséget. A meccset egyben két szupersztár, Nikola Jokić és Giannis Antetokounmpo párharcaként is harangozták be, az NBA elmúlt négy szezonjának legértékesebb játékosai pedig rendesen ki is tettek magukért: a Joker rendre kulcspillanatokban talált be, Giannis pedig hatalmas fizikai dominanciájával uralta a parkettet. Szerbia végig kézben tartotta a mérkőzést, azonban a görögök szívósan küzdve életben tartották magukat, sőt, Dorsey triplájával hosszabbításra mentettek (87:87). A hosszabbításban viszont már elfogyott a vendégek ereje, és főleg Jokić klasszis befejezéseivel a Sasok megszerezték az értékes győzelmet (100:94).

A szerbek csoportjában Lettország a 22 pontos Kristaps Porziņģis vezetésével kiütötte a törököket, Belgium pedig behúzta a kötelezőt a sereghajtó britek ellen. A következő kör keretében Magyaroszág ma (szombaton) 18.15-kor Csehországban lép pályára, Szerbia pedig vasárnap este Törökországban.

A másik, csütörtök este érdekelt csoportban a Luka Dončićtyal fémjelzett Szlovénia diadala nem volt kérdés az észtekkel szemben, a Dallas zsenije közel járt a tripla-duplához (25-11-8). Németország a svédeknél nyert, a selejtező meglepetésnemzetének számító finnek pedig Izraelt gyűrték le, és roppant közel kerültek a vb-szerepléshez.

Eredmények, 1. forduló, A csoport: Lettország–Törökország 111:85, Szerbia–Görögország 87:87, h. u. 100:94, Belgium–Nagy-Britannia 72:57. A sorrend: Lettország 9, Görögország és Belgium 8, Szerbia és Törökország 7, Nagy-Britannia 6 pont. B csoport: Svédország–Németország 50:67, Finnország–Izrael 79:73, Szlovénia–Észtország 104:83. A sorrend: Németország és Finnország 13, Szlovénia 12, Izrael 10, Svédország és Észtország 9 pont.