2024. április 26., péntek

Muzsikáló fesztivál

Az Interetno első napján a zenéé volt a főszerep

Jókedvvel, vidámsággal kezdődött el kedden a szabadkai Interetno fesztivál, a kirakodóvásár már délben kinyílt, délután és estefelé több műsorral is várták az érdeklődőket, este pedig három koncertre is sor került. Az úgymond zenei rész első fellépője a Szabadkai Fúvószenekar volt, akik színes repertoárjukkal ünnepi hangulatot hoztak Etnopolisba, illetve a fesztiválvárosba.

Őket követte az adai Pendergő zenekar, akik vajdasági magyar tamburazenével léptek fel, az első lemezükről is játszottak dalokat, de kiváltképp a nemrég megjelent Bácskai Duna mente muzsikája című albumukról.

A Pendergő 2015-ben alakult, most lesz hétéves. A zenekarban csaknem mindannyian énekelnek is, az együttest Bognár Odett és Apró Kristóf (basszprímtambura), Csuvik Oszkár (tamburakontra), Hajagos Dávid (tamburabőgő) és Csonka Balázs (prímtambura) alkotja. Az Interetno családi fesztivál, és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Pendergővel fellépett Csonka Ferenc Halmos Béla-vándordíjas prímás is, aki Csonka Balázs bátyja. Nem ritka eset az, hogy a fivérek együtt játszanak és erősítik egymás zenekarát. Csonka Balázst ő vezette be a népzenei életbe:

Társasjátékozás a főtéren (Fotó: Molnár Edvárd)

Társasjátékozás a főtéren (Fotó: Molnár Edvárd)

– Megszerette és ezen a téren folytatta a tanulmányait. Nemrég fejezte be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszakát harmonika és tamburaszakon. Szerintem valahol természetes is az, hogy együtt muzsikálunk, és erre egyre gyakrabban kerül sor. Mindkettőnknek van saját zenekara, de időnként összefonódunk, ők elhívnak engem, mi pedig őt. Nagy élmény együtt muzsikálni. Nem rivalizálunk egymással, de megosztjuk a tapasztalatainkat és az észrevételeinket. Örülünk egymás sikereinek – mondta a lapunknak Csonka Ferenc, az öccsét pedig arról kérdeztük, hogy miért a tamburát választotta.

– Más hangszerek is érdekeltek, például a klarinét, de amikor kipróbáltam a tamburát, egyre jobban megtetszett a hangja, és igazán a hagyományos zenénk keltette fel a figyelmemet – hallottuk Csonka Balázstól.

A Csonka fivérek azáltal is kitűnnek, hogy mindketten átvették a Népművészet Ifjú Mestere díjat, Csonka Balázs a minap kapta meg:

– Nincs egy hete se, pénteken vettem át, Hoppál Péter és Vitályos Eszter adta át ünnepélyes keretek közt, óriási élmény volt. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a szakmai zsűri méltónak és érdemlegesnek tartott rá, ráadásul elsőre kaptam meg, ami elég ritkán történik meg. Még most sem fogom fel, általában másodjára vagy harmadjára sikerül megkapni, mert erős a mezőny – tudtuk meg Csonka Balázstól.

Csonka Ferenc 2007-ben vehette át a díjat:

– Akkoriban erről még nem lett nagy hírverés, mert az internetes felületek még nem voltak ennyire elterjedve. Szerintem szinte egyedi az, hogy egy családban két Népművészet Ifjú Mestere van, legalábbis én nem hallottam másik családról. Nagyon büszke vagyok az öcsémre, és az külön büszkeség, hogy két Csonka fivér is megkapta ezt a rangos állami kitüntetést – mondta Csonka Ferenc.

Csonka Ferenc és Csonka Balázs az Interetno színpadán (Fotó: Molnár Edvárd)

Csonka Ferenc és Csonka Balázs az Interetno színpadán (Fotó: Molnár Edvárd)

Éjszaka a műsor a Népkör klubjában folytatódott fergeteges bulival, itt egy fiatal szabadkai együttes, a Red Corner szórakoztatta a fáradhatatlan közönséget. A zenekart Albert Réka, Savić Dijana, Lévay Boglárka, Bacslia Albert és Bíró Goran alkotja. Ahogyan azt megtudhattuk, a Red Corner egy éve működik, egy korábbi együttes feloszlását követően alakultak meg és lényegében pop, funk és diszkó zeneszámokból áll a repertoárjuk.

A délután is sok szórakozást tartogatott, a Furmányos játékporta célja az volt, hogy a hagyományos társasjátékokat visszahozza a köztudatba. Régen ezeket főleg az esős napokon keresték elő a családok, de kint a levegőn is lehet játszani. Ez is bebizonyosodott a fesztiválon, ahol egyebek közt sakkot, dzsungelsakkot, hexasakkot, dámajátékot, gombfocit, mikádót és jengát játszhattak az érdeklődők. A főtéren a St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tartott látványos bemutatót, megláthattuk, hogyan harcoltak a vitézek és utána hogyan táncoltak. A délután folyamán megnyílt a 25. Ex-libris kiállítás is, amely egyfajta visszatekintést is mutatott az elmúlt évekre.

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériánkat ITT tekintheti meg.