2024. április 26., péntek

Különdíj a zentai előadásnak Szarvason

A város önkormányzatának elismerését érdemelte ki a Tündér Míra című mesejáték

A Zentai Magyar Kamaraszínház társulata Tündér Míra című színdarabjával Szarvas város különdíját nyerte el a Szarvasi Vízi Színház és a Magyar Teátrumi Társaság nyári fesztiválján.

A díjat vasárnap este Wischer Johann, Bánffy-díjas igazgató-művészeti vezető, a zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója vette át.

– Nagyon örülünk ennek az elismerésnek – nyilatkozta Wischer és elmondta, hogy a zentai társulat 12. éve vesz részt ezen a fesztiválon, amit egy nagyon csodálatos környezetben szerveznek meg évente.

A zentai színházigazgató kiemelte azt is, hogy az előadásukat követő spontán beszélgetések során kiderült, hogy a szervezők nagyon fontosnak tartották a Krizsán Szilvia rendezésében bemutatott színdarab tematikáját, hiszen a gyermekeknek jóval korábban el kellene kezdeni foglalkozniuk a környezetvédelemmel, illetve a környezettudatos életmóddal.

– Habár szerintem már mi is így nőtünk fel, ahogyan a gyermekek többsége is, és habár később valahol elcsúszik az egész és a felnőttek már nem vigyáznak eléggé a környezetre, de mi a gyermekek számára bemutattuk, hogy a természet védelme mennyire fontos mindannyiunk számára – nyilatkozta Wischer Johann.

Jelenet a zentai Tündér Míra című előadásból (Fotó: Gergely József)

Jelenet a zentai Tündér Míra című előadásból (Fotó: Gergely József)

A fennállásának ez évben 300. évfordulóját ünneplő Békés vármegyei városban megrendezett Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon zsűrije: Kutas Ferenc, nyugalmazott középiskolai tanár, a Szarvasi Krónika felelős szerkesztője, a zsűri elnöke, Babák Mihály, Szarvas polgármestere, Melis János, Szarvas város címzetes jegyzője, Paluskáné Udvarhelyi Judit, Szarvas város aljegyzője, Mihaleczné Kovács Mária, nyugalmazott jegyző, Gombárné Bata Mária, a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületének elnöke és Galambos Edit Ágnes, színházbarát a legjobb előadásnak járó díjat a Veszprémi Petőfi Sándor Színház Esőember című produkciójának ítélte oda, míg a legjobb rendezésért járó díjat Szente Vajk érdemelte ki a Legénybúcsú című színdarabbal. A legjobb férfi főszereplő díját Timkó János színművész a Furcsa pár című produkcióban nyújtott alakításáért, míg a legjobb női főszereplő díját az Apácák című alkotásban nyújtott alakításáért Vándor Éva nyerte. Csonka Andrást a Legénybúcsúban nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő, míg Bódi Barbarát az Úrilány szobát keres című előadásban nyújtott teljesítményéért díjazták. A legjobb díszletért járó elismerést Juhász Katalin érdemelte ki a Trianon című színdarab díszleteiért, a legjobb jelmezekért járó díjat pedig Kovács Yvette Alida vehette kézhez a Macskafogó színdarab viseleteiért. Szarvas város másik különdíját Tóth Gábor, a Békéscsabai Jókai Színház hangtechnikusa vihette haza.

Nyitókép: Jelenet a zentai Tündér Míra című előadásból (Fotó: Gergely József)