2024. április 19., péntek

Minden magyar ünnepe

Két év kihagyás után ismét megtartották a Szent István-napi rendezvényt Óbecsén

– Több mint egy évezred távlatából szentéletű első királyunk, István életműve még mindig iránymutató, kapaszkodó múlt, de egyben jövő, és ez mindig is így lesz, amíg él a földön magyar ember. Diplomáciai és politikai érzéke, a rábízott közösség iránti önzetlen, elkötelezett szolgálata az egész magyar történelem egyik legnagyobb államférfijává avatta Szent Istvánt. Politikai, vallási és társadalmi szempontból lényegében ő teremtette meg Magyarországot, kijelölve és biztosítva a jövőbe vezető utat az ország népének – mondta Budinčević Krisztián, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör által szervezett Szent István-napi rendezvény műsorvezetője. Az eredetileg kétnaposra tervezett rendezvényt végül csak pénteken tartották meg több mint ezer érdeklődő előtt, ugyanis a szervezők a szombat délutánra előrelátott Szent István-napi főzőversenyt és a színes gyermekprogramokat a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt szombaton délelőtt lemondták.

Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke megszegte az új búzából készült kenyeret (Fotó: Kancsár Izabella)

Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke megszegte az új búzából készült kenyeret (Fotó: Kancsár Izabella)

Az ünneplés pénteken késő délután vette kezdetét az Óbecsei Schola Cantorum Énekkar vendégváró koncertjével az alsóvárosi Páduai Szent Antal-templomban, a koncert után kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét tartottak. A szentmisét követően a Köztársaság utcában felállított szabadtéri színpadon Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke mondott ünnepi beszédet, és megszegte az új búzából készült kenyeret.

– Óbecse az egyik olyan település Vajdaságban, ahol színvonalas rendezvénnyel emlékezünk meg Szent Istvánról. Két év kényszerszünet után idén ismét belevághattunk a szervezésbe, amely nem kevés munkát igényelt. Azt gondolom, hogy az óbecsei és a környező települések magyarságának ez az ünnepe. Az az ünnep, amikor valamennyien összejövünk itt, Alsóváros szívében, ilyenkor tudunk találkozni és barátkozni, a műsor előtt közösen imádkozunk a Páduai Szent Antal-templomban, ilyenkor az elszármazottak is hazajönnek. Ez egy össznemzeti ünnep, gyakorlatilag ez foglalja keretbe a helyi magyarságnak az egész évét – közölte Kiss Igor.

Ünnepi műsor a kultúrkör néptáncosainak előadásában (Fotó: Kancsár Izabella)

Ünnepi műsor a kultúrkör néptáncosainak előadásában (Fotó: Kancsár Izabella)

A rendezvény ünnepi műsorral folytatódott, amelynek elején a Ki hallotta ennek hírét?! című produkciót tekinthették meg a nézők. A műsorszámot a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Kiscimbora és Petrence táncegyüttesei adták elő, valamint a műsorban közreműködött a Csicsörke énekegyüttes is. Az idei évben arra törekedtek a szervezők, hogy teret adjanak a tehetséges óbecsei fiataloknak is, így a néptáncosok fellépése után Koncz Antónió, a Szabadkai Zeneiskola tanulója mutatkozott be a közönségnek. Az időjárás már pénteken este közbeszólt, kis késéssel ugyan, de az est sztárvendégei is színpadra léptek: először Polyák Lilla, majd Radics Gigi koncertjét élvezhette a publikum. A péntek esti műsor az óbecsei Les Filles lányzenekar koncertjével zárult.

– Rendezvényünkre mindig nagy az érdeklődés, voltak olyan évek is, amikor a két nap alatt mintegy hatezer ember megfordult. Sok Óbecséről elszármazott, külföldön élő polgár úgy időzíti a szabadságát,  hogy erre az ünnepségre hazajöjjön. Igazából a program szórakoztató részének ez is a célja, hogy a magyarok találkozzanak egymással – mondta Ricz Kasziba Beáta, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör programszervezője.

A Szent István-napi rendezvény az óbecsei önkormányzat, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, valamint vállalatok, vállalkozók és egyének támogatásának köszönhetően valósult meg.