2024. április 26., péntek

Különféle kultúrák egy színpadon

Véget ért a VII. Nemzetközi Folklórfesztivál Óbecsén

Az elmúlt négy napban a hagyományápolóké volt a főszerep Óbecsén, a város központjában található Felszabadulás téren, itt rendezték meg ugyanis a Nemzetközi Folklórfesztivált (Bečej folk fest) immár hetedik alkalommal. A fesztiválra látogatóknak idén is lehetőségük volt a különböző kultúrák megismerésére, hiszen Európa, valamint Észak-Amerika különböző országainak képviselői szokásaikat, táncaikat, dalaikat és népviseletüket mutatták be a nagyérdeműnek. Az óbecsei házigazda és szervező, a Đido Kulturális és Művelődési Egyesület és a szintén helyi, óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai mellett hat külföldi ország résztvevői is színpadra léptek. A rendezvény minden este 19 órakor felvonulással kezdődött, majd 20 óra után a közönség a néptáncegyüttesek produkcióit élvezhette.

Goran Ćurčić, az óbecsei Nemzetközi Folklórfesztivál koordinátora elmondta, hogy az óbecsei közönség idén is örülhetett a Szlovéniából, Szlovákiából, Romániából, Bulgáriából, Bosznia-Hercegovinából, Mexikóból és Szerbiából érkező tánccsoportok, valamint a házigazdák fellépéseinek. Idén a szervezők vendégül látták a Prištinából érkező Venac táncegyüttest is, amely első alkalommal lépett fel Óbecsén. Ők a fesztivál második napján egész estés műsorszámot adtak elő, a táncok és dalok mellett olyan koreodrámai előadások is láthatóak voltak a színpadon, amelyek Koszovó történelmét idézték fel. Az algériai, az egyiptomi és az elefántcsontparti együttesek fellépését vízumszerzési problémák miatt lemondták.

A VII. Nemzetközi Folklórfesztivál hagyományos felvonulással kezdődött szombaton este, a néptáncosok a város utcáin vonultak fel. A rendezvényt Dane Mandić, a községi tanács sporttal, ifjúsággal és idegenforgalommal megbízott tagja nyitotta meg. Beszédében üdvözölte a fellépőket és a közönséget, akik szép számmal ellátogattak az idei fesztiválra. A nemzetközi fesztivál első estéjén a felvonulás és a résztvevők bemutatkozása után a romániai, szlovákiai, szlovéniai, bosznia-hercegovinai együtteseknek, valamint az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör néptánccsoportjának és a házigazda Đido Kulturális és Művelődési Egyesület tagjainak fellépése következett. A második napon a prištinai Venac együttes mutatkozott be, a rendezvény harmadik és negyedik napján a közönség Szlovénia, Bulgária és Mexikó táncosainak produkcióit élvezhette, sőt az újvidéki Sonja Marinković tánccsoport tagjai is színpadra léptek. A rendezvény keretében kézműves kirakodóvásár is várta a látogatókat.

A hetedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Folklórfesztivál az UNESCO, az óbecsei önkormányzat és vállalkozók támogatásának köszönhetően valósult meg.