2024. április 26., péntek

A királyok játéka

A sakk fejleszti a logikai gondolkodást, és türelemre tanít

A zentai Bartha Áronnal, a Felsőhegy Sakk-klub elnökével beszélgettem arról, mit fejleszt ez a játék, mire tanítja a fiatalokat, és hogy miért éri meg ezt a szép logikai sportot űzni. A klub elnöke elmondta, hogy egészen fiatal kora óta foglalkozik sakkal, ötödikes korában iratkozott be a zentai klubba.

Bartha Áron (jobbról) Farkas Tiborral, lapunk sakkrovatának szerkesztőjével (Fotó: Horváth Attila)

Bartha Áron (jobbról) Farkas Tiborral, lapunk sakkrovatának szerkesztőjével (Fotó: Horváth Attila)


– Mindig is érdekelt ez a sport, nagyon szeretek játszani. 2003 decemberében kezdtem először oktatni a sakkot. Abban az évben tanítottam a felsőhegyi általános iskolában, és ott azt a feladatot kaptam, hogy az iskola sakkcsapatát készítsem fel egy helyi versenyre. Ezek után ez rám ragadt, és az összes többi versenyre is én vittem a diákokat, így lassan tizenkilenc éve csinálom ezt. Elég nagy a kihívás, mert három-négy év után cserélődnek a diákok, ezért mindig új csapatot kell felépíteni. A sakk elsősorban a logikai gondolkodást fejleszti. Ennek köszönhetően sokkal hamarabb oldanak meg bizonyos feladatokat a gyerekek. Sok visszajelzés érkezett diákoktól és szülőktől egyaránt, hogy sokkal könnyebben megy a tanulás a középiskolában vagy az egyetemen azoknak, akik sakkra járnak. Hamarabb kiszűrik a lényeges információkat, mint egyébként – fogalmazott a klub elnöke.

Tóth Szabolcs a III. ligában első táblásként Szabadkán

Tóth Szabolcs a III. ligában első táblásként Szabadkán


Hozzátette, hogy már egészen fiatal kortól lehet ezt a sportot hatékonyan oktatni, de ez mind attól függ, kit milyen cél vezérel.
– Aki azt szeretné, hogy a gyermeke profi versenyző szintjén sakkozzon, már nyugodtan óvodás kortól beírathatja a tanfolyamokra. Akik szórakozásból szeretnének foglalkozni e játékkal, azok bármikor bekapcsolódhatnak az edzésekbe. Véleményem szerint negyedikes vagy ötödikes korában optimális beíratni a gyereket, így a tanuló nyolcadikos korára szolid szint érhető el a játékban. Mivel kevés gyerek van, és nagy a verseny a sportágak között, ezért elég kevesen foglalkoznak sakkal. Azok a gyerekek szoktak csatlakozni, akik már kipróbáltak mást, és nem találták meg a helyüket, illetve azok, akik barátok révén érkeznek a klubba, hiszen tőlük hallják, hogy milyen érdekes a játék. A fiataloknak a legfontosabb a versenyzés, ezzel lehet őket motiválni. Fontos számukra, hogy mások ellen is kipróbálják magukat, és ne csak a klubon belül egymással játsszanak. Lehet telefonon is gyakorolni, de azt nem veszik olyan komolyan, viszont ha élőben megy a játék, akkor tétje van a mérkőzésnek, és jár érte érem vagy serleg, ilyenkor mindent megtesznek a győzelemért. Hiszen meg tudják mutatni utána a barátaiknak, hogy mit kaptak – mondta Bartha Áron.

A klubelnök hozzátette, hogy huszonegy aktív tagja van a felsőhegyi sakk-klubnak a felnőttekkel együtt. Kiemelte, hogy a gyerekek lelkesedését nagyon nehéz fenntartani onnan kezdve, hogy elkezdik a középiskolát.

Pillanatkép gyermeklapunk, a Jó Pajtás sakkversenyéről, amelyet évről évre egyre nagyobb érdeklődés övez

Pillanatkép gyermeklapunk, a Jó Pajtás sakkversenyéről, amelyet évről évre egyre nagyobb érdeklődés övez


– A középiskolákban nem nagyon foglalkoznak a sakkal, ezért sokan abbahagyják, viszont az egyetem után, illetve a felsőoktatás alatt sokan visszatérnek ehhez a sporthoz. Ez mind igazából a gyereken múlik, amennyiben komoly tervei vannak ezzel a játékkal, akkor foglalkozni fog vele. Jelenleg a harmadik ligában játszunk, amelyben tizenegy csapat van. Mivel a sakkban nincs jelentősége a hazai pályának, ezért mindenki játszik mindenkivel, de csak egyszer. Hat táblán játszunk, három táblán feketével, három táblán pedig fehérrel, a végén pedig összeadják a pontokat. Zenta község támogat bennünket, ők fizetik az útiköltséget, a felszerelést, illetve ételre és italra is szokott jutni. A fiatalok szeretnek utazni, nekik ez nagy élmény. Egyelőre elég nekünk ez a liga, egy kis klubot képviselünk, nehéz is lenne feljutni – mondta Bartha Áron.

Tóth Szabolcs, a Felsőhegy Sakk-klub játékosa (Fotó: Horváth Attila)

Tóth Szabolcs, a Felsőhegy Sakk-klub játékosa (Fotó: Horváth Attila)


A felsőhegyi Tóth Szabolcs négy éve foglalkozik sakkal, és elmondta, hogy sok jót hallott erről a sportról, ezért jelentkezett a klubban.
– Kipróbáltam, hogy milyen, és megtetszett. Egyelőre csak a klubban és telefonon játszok, illetve néha szoktam otthon is. A versenyekre a többiekkel közösen készülök, és nemrég egy felnőttversenyen is kipróbálhattam magam. Nagyobb kihívás volt, mint más gyerekekkel játszani, de azért sikerült szépen helytállnom. Gyorsabban játszanak, és jobb lépéseket tesznek, ezért nehéz volt ellenük játszani. Szeretek versenyekre járni, mindegyiken ott leszek majd. A sakk fejleszti a gondolkodást, viszont a tanulásban egyelőre nekem nem sokat segített, de ez még változhat. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de lenne kedvem komolyabban foglalkozni ezzel a sporttal – mondta a tanuló.