2024. április 26., péntek

Újvidéken, Szabadkán, Versecen...

Több vajdasági városban is tiltakoznak a gazdák

Újvidéken az immár egy hete tiltakozó vajdasági földművesek pénteken 59 parkoló traktorral leállították a forgalmat a Mihajlo Pupin sugárútnak a Szivárvány-híd és a Szerb Nemzeti Színház közötti szakaszán. Az útzárlat miatt több városi buszjárat megváltoztatta útvonalát.

Đorđe Grujić nádaljai gazda, az újvidéki tüntetés egyik szervezője megerősítette, hogy a tüntetés résztvevői már kimerültek, de ugyanakkor elszántak és kitartanak, hogy befejezzék azt, amit elkezdtek. Mint mondta, egységesek, és garanciákat akarnak kapni. Továbbra is várják a Mezőgazdasági Minisztérium visszajelzéseit.

Mint ismeretes, a mezőgazdasági termelők követelései között szerepel a napraforgó tonnánkénti 700 eurós felvásárlási ára, üzemanyag-támogatás, a hitelek befagyasztása, a mezőgazdasági termékek szabad exportja, 15 dináros pótlék a tejtermelőknek, 30 százalékos műtrágya-támogatás, illetve az, hogy a súlyos aszályt nyilvánítsák elemi csapássá.

Radoslav Adamović, a Szerbiai Gazdák Megmaradásáért Kezdeményezés munkatársa elmondta, tegnap finomítottak a szövegen, csökkentették követeléseiket, de ha a minisztérium nem fogadja el, akkor visszatérnek a régi követelésekhez, és az utcán maradnak, amíg azok nem teljesülnek.

A közösségi oldalakon nagy visszhangot keltő „Bocsánat, Újvidék” feliratú transzparenssel köszönetet mondtak az őket támogató újvidéki lakosoknak, akik nagy számban visznek élelmiszert és vizet a tiltakozó gazdáknak.

Az elégedetlen gazdák tegnap több vajdasági városban is tüntetést tartottak. A bánáti gazdák lezárták a Románia felé vezető főutat a Versec felé vezető útkereszteződésnél. Csentán és Lapovón is összegyűltek a gazdák traktoraikkal – írja az N1.

SZABADKA

Ötödik napja tüntettek Szabadkán vasárnap a gazdák. Mint azt korábban Miroslav Matković földműves lapunknak nyilatkozva elmondta, keddig parkolnak traktorjaikkal a városközpontban, a hét utolsó napján azonban a földművesek azon tanakodtak, hogy ennél sokkal tovább kitartanak és maradnak, ha nem teljesítik követeléseiket.

A hétvégén több alkalommal is tartottak forgalomlassító körmenetet az elégedetlen földművesek a városközpontban. Szombaton délelőtt és a kora délutáni órákban 2–2 körmenet indult a Városháza elől, 18.30-tól 21 óráig pedig lezárták a Városházához vezető Strossmayer utcát.

Harminc traktort parkoltak át vasárnapra a Matko Vuković utcába (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Harminc traktort parkoltak át vasárnapra a Matko Vuković utcába (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Vasárnap, a Dužijanca aratóünnepség központi napján, a tüntető mezőgazdászok mintegy 30 traktort parkoltak át a Strossmayer utcából a Matko Vuković utcába, ahol az ünnepség résztvevői is végigsétáltak. Miroslav Matković lapunknak a helyszínen elmondta, nem akarták megzavarni a rendezvényt, de járműveikkel és az azokra felerősített feliratokkal szeretnék felhívni magukra a figyelmet. Továbbra is azt akarják, hogy a polgármester, kivétel nélkül, mindnyájukat fogadja.

– Most így ünnepeljük a Dužijancát. Szerintem korábban nem voltak jelen ezen a rendezvényen a traktorok, most viszont a körülmények miatt így van. Nem örülök ennek – fogalmazott a földműves.

Hozzátette, hétfőn újabb földművesek csatlakoznak a tiltakozáshoz, Kisboszniából még 15 jármű érkezik, és Csantavérről is újabb tüntetők jönnek majd el.

Transzparensekkel is tüntetnek a gazdák

Transzparensekkel is tüntetnek a gazdák

– Úgy tűnik, tovább maradunk, mint terveztük. Azt hittem, hogy máig sikerül megegyezésre jutnunk a polgármesterrel, viszont azóta sem történt az ügyünkben változás – nyilatkozta Miroslav Matković.

A tiltakozók elmondták, a későbbiekben csendes demonstrálást tartanak. Vasárnap este 19 és 22 óra között a tüntetők lezárták a Strossmayer utcát.