2024. április 26., péntek

Folytatódik a tüntetés

A termelők egy órára lezártak egy utcát – Akár keddig is a központban maradnak a földművesek

Már harmadik napja tüntettek tegnap Szabadka városközpontjában azok a mezőgazdászok, akik az Újvidéken zajló tüntetést támogatják. Péntek reggelre újabb településekről, többek között Palicsról, Kispiacról, Ludasról érkeztek tiltakozók, de újabb tavankúti és csantavéri gazdák is csatlakoztak a tömeghez. A Strossmayer utcában parkoló traktorok száma tegnap megközelítette a kilencvenet. A csütörtöki naphoz hasonlóan pénteken két tüntető felvonulást szerveztek, egyet délelőtt, egyet pedig a délutáni órákban, 12.30-kor pedig egy órára lezárták a Strossmayer utcát.

Miroslav Matković földműves az újságíróknak elmondta, folyamatosan újabb földművesek csatlakoznak a tüntetéshez.

A reggeli órákban Tavankútról és Ludasról jöttek el, de értesüléseim szerint Kispiacról is újabb mezőgazdászok érkeznek. Egyelőre úgy határoztunk, hogy a Városházához közeli utcákat blokkoljuk, a későbbiekben pedig arról döntünk, hogy kiterjesszük-e az útlezárást. Mindezt azért tesszük, mert nem tesznek eleget a követeléseinknek. Továbbra is azt szeretnénk, ha a polgármester fogadna bennünket. Nem csak néhányunkat, hanem minden ittlévő földművest. Az újvidéki tüntetőket támogatjuk, és Szabadkáért is harcolunk, pontosabban azért, hogy az aszály miatt a város területére vonatkozó elemi csapást hirdessen ki a polgármester. Ő a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézetre hivatkozik, azonban az ő hatáskörébe tartozik, hogy ezt megtegye. Nem kellene az időt vesztegetni és az intézet válaszára várni. Ha a város első embere kihirdetné az elemi csapást, csökkentenék a vízlecsapolási illetéket, ami minden polgárnak érdeke lenne, és mi is hazamehetnénk. Nem akarjuk őt zsarolni, csak beszélgetni szeretnénk vele. Eddig úgy tűnik, hogy keddig itt fogunk maradni – fogalmazott a reggeli órákban a földműves.

A gazdák a kiszáradt terményeiket is kitették a járműveikre, hogy ezzel demonstrálják az idei károkat.

Meg akartuk mutatni, hogy milyen lett az idei termés, így elhoztunk néhány kiszáradt kukorica- és napraforgószárat. Idén nem lesz 300 kilogramm sem egy hektárnyi területről, míg korábban ugyanekkora területen 4000 kilogramm volt. Ezt a városiaknak is látniuk kell. Kínunkban tesszük ezt és sajnáljuk, hogy ide el kellett jönnünk, hogy ezt elmondhassuk – nyilatkozott Miroslav Matković.

Az első körmenet 10.30-kor indult a Strossmayer utcától a Tejpiacig, majd a konvoj hangos dudaszóval a Közegészségügyi Intézet épületéig haladt. Onnan a Patria Szállodáig folytatták útjukat a traktorok, majd ismételten visszaálltak a Szabadkai Zeneiskola utcájába.

Toldi László csantavéri termelő kukoricát, búzát, napraforgót, olajrepcét termeszt, pénteken csatlakozott a szabadkai tüntetőkhöz. A termelő lapunknak nyilatkozva elmondta, ha kell, az aratóünnepséget is a városközpontban töltik.

Szeretnénk, ha a polgármester elemi csapásnak nyilvánítaná a szárazságot. Korábban Újvidéken voltunk, de a traktorokat nem vittük, mert attól tartottunk, hogy lezárják a város bejáratát és nem engednek be bennünket, most pedig itt erősítjük a traktorokkal a tüntetőket. Összesen 13 traktorral jöttünk el. A tüntetés nem nemzeti vagy párt alapon történik, mert itt a szerbek, a horvátok és a magyarok is egy cipőben járnak – mondta Toldi László.

Farkas Róbert kispiaci termelő kukoricát, árpát, repcét termel, és ő is pénteken parkolta le traktorját a Strossmayer utcán. Lapunknak elmondta, azért nem Újvidékre ment, mert Szabadka közelebb van, nem tölti az éjszakát a központban, de járművét mindenképpen otthagyja.

A Strossmayer utcát 12.30-tól 13.30-ig zárták el járműveikkel a földművesek. Úttorlaszt alakítottak ki a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületénél és a körforgalomnál. Az utcán parkoló járművek kijuthattak a Gombkötő utcán, a tiltakozók elmondták, hogy a tűzoltóautókat, a rendőrautókat, a mentőautókat, illetve a kismamákat és a mozgáskorlátozottakat is fennakadás nélkül átengedik a torlaszon.

A délutáni órákban két körmenet indult a Strossmayer utcából. Az egyik konvoj a Đuro Đaković utcára indult az Anya- és Gyermekgondozó irányába, a másik pedig a tűzoltóság felé haladt, a Zágráb utcába. Mint azt Miroslav Matković elmondta, addig nem hagynak fel a tüntetéssel, amíg nem hagyják jóvá követeléseiket.