2024. április 26., péntek

Díszek a hűtőszekrényre

Kreatív gyermekfoglalkozások a Vasutas-település helyi közösségben

A Vasutas-település helyi közösség épületében csütörtöktől szerdáig, szombat és vasárnap kivételével, nyári foglalkozásokat tartanak gyermekeknek, melyek során különböző kézműves mesterségekkel ismerkedhetnek meg. Az eseményt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával a Lavandemagie Egyesület a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának helyi szervezetével közösen szervezte. Csütörtökön mi is kilátogattunk a helyszínre, ahol Rózsa Ramóna, a foglalkozások szervezője elmondta, hogy a helyi közösségben igen népszerűek a foglalkozások.
– Amint közzétettem a nyári foglalkozások programját, rövid időn belül már elkezdtek jelentkezni az érdeklődők. Minden évben egyre több és több jelentkezőnk van. Sok gyermek szinte a szemünk láttára nőtt fel, vagyis rendszeres visszatérő vendégünk. Egyébként kilencedik alkalommal kerülnek megrendezésre a nyári gyermekfoglakozások. Minden év augusztusában kerítünk rá sort. Mindig arra törekszünk, hogy a gyermekek a régi és a modern világ mesterségeivel egyaránt megismerkedjenek. Azon van a hangsúly, hogy olyan dolgokkal ismerkedjenek meg, amelyekkel az iskolában nincs lehetőségük. A mai nap folyamán hűtőmágneseket készítettek a résztvevők. Pénteken dekupázsolással vagyis a szalvétatechnikával ismerkedhetnek meg. Mindenki egy ceruzatartót fog elkészíteni. Hétfőn, mivel itt, Szabadkán egyre népszerűbb, a mazsorettet lehet elsajátítani. Kedden a bőrművességé a főszerep, emellett a gyermekeknek lehetőségük lesz íjászkodni is. Egészségünk megóvása érdekében nagyon fontos, hogy a gyermekek is tudják, mely gyógynövények mire jók. Szerdán ezzel fognak megismerkedni, valamint a herbáriumkészítéssel foglalatoskodni. Azt szeretnénk, hogy ezen az öt napon, még az iskolakezdés előtt, szórakozzanak és új ismeretekre tegyenek szert – mondta a szervező.


Csütörtökön tehát hűtőmágneseket készíthettek a résztvevők, de hogyan is kell elkészíteni ezeket a díszítőelemeket? Erre a kérdésre Boros Elvira, a foglalkozás vezetője adta meg a választ.
– A hűtőmágnes alapjait, a gipszöntvényeket mi már előre elkészítettük, annak érdekében, hogy a foglalkozásra kiszáradjanak. Az alapokra ugyanis csak teljesen kiszáradt állapotban lehet festeni. Viszont azt is bemutattuk nekik, hogy ezek a kis öntvények hogyan készíthetők el, arra az esetre, ha valaki éppen kedvet kapna, akkor otthon is tudjon készíteni. A gyermekek tetszés szerint választhattak különböző alakú hűtőmágneseket, amelyeket aztán úgy festhettek ki, ahogy akarták. Mi ehhez biztosítottunk ecseteket, akril festékeket, temperát. Miután a kis alkotások megszáradtak, mágnest ragasztunk rájuk, és ahogy mondták a gyermekek, hazaviszik azokat ajándék gyanánt a szülőknek, nagyszülőknek, testvéreknek, szomszédoknak – magyarázta a foglalkozás vezetője.
A foglalkozás egyik résztvevője Kovács Krisztina volt, aki a következőket mondta a rendezvényről:
– Nem először vagyok itt a nyári foglalkozásokon. A rendezvényt nagyon jónak tartom, mert nagyon érdekesek az itteni foglalkozások. Ma kis díszeket készítettünk, amelyeket majd a hűtőszekrényre, mélyhűtőre tudunk kitenni. Könnyű volt az elkészítésük, és élvezetes volt a mai foglalkozás – mondta Kovács Krisztina.
Virág Noémi sem első alkalommal vesz részt a nyári foglalkozásokon.
– A korábbi nyarakon is voltam már ezeken a foglalkozásokon. Azokon leginkább az agyagozás tetszett a legjobban. Idén is mind az öt napon itt leszek. Legjobban a keddi napot várom, amikor kipróbálhatom az íjászatot – nyilatkozta Virág Noémi.