2024. április 26., péntek

Ha Ludas, akkor fokhagyma

A hétvégén tartják a ludasi falunapot és fokhagymafesztivált

Ludas neve olyannyira egybefonódott a fokhagymával, hogy a falu napját hosszú ideje a fokhagymafesztivállal egy időben ünneplik meg. Valamikor a faluban számos termelő foglalkozott fokhagymatermesztéssel, ami azután a közelebbi és távolabbi települések piacaira került. Mára lecsökkent a termelők száma, de a fokhagymafesztivállal egybekötött falunap a mái napig emlékeztet erre a hagyományra. Az idei falunapot és fokhagymafesztivált augusztus 14-én, vasárnap szervezik meg. A rendezvényről Engi Norbert, a ludasi helyi közösség tanácsának elnökhelyettese nyilatkozott lapunknak.
– A 24. falunap és 21. fokhagymafesztivál vasárnap 17.30-kor órakor ünnepi szentmisével veszi kezdetét, amelynek helyszíne a helybeli Szent Katalin- templom lesz. A további programokra a vásártéren kerül sor. A fokhagymafesztivál hivatalos megnyitója 19 órakor lesz, és ezt követően különféle fokhagymás játékokat, füzérfonást, gerezdelést tartunk, és többek között köszöntjük a legutóbbi falunap óta eltelt időszakban született csecsemőket. Ludason sokan termesztik a fokhagymát, és habár az elmúlt időszakban sokan felhagytak a vele való foglalkozással, a mái napig sok helybeli családnál megtalálható a jó ludasi fokhagyma. Vasárnap délelőtt a fokhagymafesztivál keretein belül egy előadást szervezünk, aminek során a termelők megoszthatják egymással a tapasztalataikat. A falunap és fokhagymafesztivál lehetőséget nyújt a termelőknek, hogy értékesítsék a fokhagymájukat, másrészt a település számára is kiemelt fontossággal bír, ugyanis évről évre rengeteg embert vonz a falunkba. A korábbi években egy-egy alkalommal körülbelül 1500–2000 látogatója volt az eseménynek. A falunap és fokhagymafesztivál lehetőséget kínál a faluból elszármazottaknak is, hogy ide látogassanak, de mivel a rendezvényünk időpontja augusztus első és második hétvégéje között mozog, vagyis nem mindig ugyanakkor szervezzük meg, nem tudnak minden esetben részt venni a fesztiválon – mondta beszélgetőpartnerünk.
A vasárnapi ludasi falunap és fokhagymafesztiválon 20 órakor művelődési műsorra kerül sor, majd a rendezvény hajnalig tartó utcabállal zárul, amelyhez a Csantavéri Ifik húzzák a talpalávalót. A programokon való részvétel ingyenes. A vendégeket kirakodóvásár várja.