2024. március 19., kedd

Petőfi nyomába eredtek a gyerekek

Javában zajlik a Kamaszodó kalandozó tábor Óbecsén

Hétfőn vette kezdetét az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Kamaszodó kalandozó tábor, amelyet az idén először szervezett meg a Bóbita Óbecsei Nagycsaládosok Egyesülete. A táborban, amelynek fő témája Petőfi Sándor élete és költészete, mintegy harminc gyermek vesz részt.

– Érdekesnek találtam a tábor nevét, ezért döntöttem úgy, hogy részt veszek. Minden program tetszik, de Az újságírás rejtelmei elnevezésű foglalkozás eddig a kedvencem. Visszamentünk az időben, 1848. március 15-ére, amikor is a Pilvax kávéházban zajló eseményekről kellett tudósítást írnunk, majd visszaugrottunk a jelenbe, 2022-be, ahol az volt a feladatunk, hogy készítsünk interjút a 21. században élő Petőfivel. Csapatokban játszunk, mi vagyunk a Kisokosok, nálunk jó a csapatmunka – mondta Bozsik Rebeka.

– Én is a Kisokosok nevű csapat tagja vagyok, szeretem a csoportomat, a különböző játékok során kiváló a csapatmunka. Nagyon tetszik a tábor, a különféle foglalkozások is tetszenek. Ha jövőre is megszervezik a rendezvényt, mindenképpen eljövök – közölte Kádas Dávid.

– Megfogott a tábor neve, nagyon érdekes, ezért jelentkeztem. Nagyon jó a csapatmunka, jó hangulatban telik a tábor, jó, hogy sokan vagyunk – fogalmazott Pesti Lilla.

– Alapból nagyon szeretem a táborokat, és mindig élvezem. Abban bíztam, hogy ez a tábor is ugyanolyan jó lesz, mint a többi, és ebben nem is csalódtam. Mi vagyunk a Házasok, nálunk is jó a csapatmunka. Sokat nevetünk, mi azért jöttünk, hogy jól érezzük magunkat, hogy szórakozzunk, ha nem nyerünk, az sem baj, a részvétel a fontos – mondta Nagy Lóránd.

(Fotó: Kancsár Izabella)

(Fotó: Kancsár Izabella)

Ricz Kasziba Beáta, a tábor egyik szervezője elmondta, a tábor célja, hogy tartalmas programot kínáljanak a nyárra a 11–15 éves kiskamaszoknak, hogy új dolgokat tanuljanak meg játék és szórakozás közben, alkalmuk adódjon barátságokat kötni, és a digitális világból kilépve valós körülmények között kommunikálni, együtt dolgozni, felismerni saját erősségeiket, illetve értékelni a másikét.

– A program sokszínűsége hivatott biztosítani, hogy mindenki találjon benne olyan tartalmat, ami közel áll hozzá, ami érdekli, amiben jó, de olyant is, ami újdonság a számára, ami új ajtókat nyit meg előtte, és közben észrevétlenül gazdagodik új tudással, új készségekkel is – fogalmazott a szervező.

A tervek szerint a tábort minden évben megtartják, amely egy-egy, az évhez kapcsolódó fő témával foglalkozik majd.

– Az idei rendezvény fő témája Petőfi Sándor élete és költészete, abból az alkalomból, hogy közeledünk a költő születésének 200. évfordulójához. A tábor tartalmilag valódi kalandozás a magyar kultúrában, történelemben, hagyományokban, de magában a városban is, hiszen az előadásokon kívül csapatépítő játékok, drámapedagógiai foglalkozás, népdaloktatás, hangszerbemutató, kézműves-foglalkozás, képzőművészeti oktatás, csapatverseny, városnézés, kirándulások és szórakoztató programok szövik át az öt napon át tartó együttlétet – közölte Ricz Róbert, a Bóbita Óbecsei Nagycsaládosok Egyesületének elnöke.

A rendezvény, amely pénteken ér véget, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően valósul meg.