2024. április 26., péntek

Éjjel-nappal szólt a jazz

Négy nap, 5 színpad, 5 ország, 100 zenész, 40 óra zene és kísérőprogramok a Jazzfőváros fesztiválon Kecskeméten

Hatodik alkalommal nevezheti magát Kecskemét Jazzfővárosnak. A város egy-egy fesztivál erejéig megtelik magyar és nemzetközi előadókkal, vendégekkel. Olyankor csak úgy pezseg az élet, mint augusztus 4–7. között a Domb Beachen. Úgy érzem, ez a kifejezés némi magyarázatra szorul: a Magyar Puszta kellős közepén sem természetes vízforrás, sem domb nem található, így anno kialakították a műtó- és műdomb helyszínt. Vagyis minden mű, de a 4 napos rendezvény jazz-hangzása nagyon is autentikus volt. A zenei kínálatban volt minden, ami a táncolható tradicionális jazzbe belefér: ragtime, blues, dixieland, New Orleans jazz, Harlem stride, swing, boogie-woogie, rock'n'roll, sőt egy kicsi soul és funky is.

Műsorvezetésre a 2016-os Eurovízió magyar képviselőjét, a fiatalok körében népszerű Freddie-t kérték fel.

A swing svéd királynője

A nulladik napon, csütörtökön, az Oh Yeah Ordibálóversenyen a közönség apraja-nagyja Guiness-csúcskísérletet tett, az eredményre még várunk, Ittzés Tamás fesztiváligazgató és szorgalmas szervező stábja még keményen dolgozik, de az kiderült, hogy 127 decibel hangerőt mértek!

A műfaj külföldi sztárjai közül itt volt Gunhild Carling, „a swing svéd királynője”, multi-instrumentalista, aki gyakorlatilag minden hangszeren játszik, sőt, egyszerre három (!!!) trombitát képes megszólaltatni, de énekel és sztepptáncol is, nem beszélve cirkuszi mutatványnak is beillő hangszeres produkcióiról! Amerikában él, Kecskemétre családi zenekarával, a háromgenerációs svéd Carling Family-vel érkezett. A közönség kedvence, (és az enyém is) mindhárom napon adott koncertet. Szülei, testvérei igazi színpadra termett tanult zenészek, akik a szórakoztatást magas szinten művelik, és úgy váltják a hangszereket, mint más a tiszta… zoknit! A Szuper-nagyi főleg bendzsón játszik, de ha kell, nagybőgőzik, hegedül, megpendít mindent, aminek húrja van; Ulf Carling, a dobos fivér átadja a dobverőt valamelyik húgának, eközben nem tétlenkedik: zsonglőrködik! Igazi show műsor egy komolyabb filmzenei blokk, vagy a La vie en rose francia sanzon megszólaltatása előtt, amikor Gunhild még bőrdudát is elővesz. El nem tudtam képzelni, hogy a skót hangszeren jazzt is lehet játszani! Jelentem, Carling kisasszonyt elnézve, de még mennyire, hogy lehet! Volt alkalmam egy kicsit beszélgetni, jobban mondva barátkozni a bendzsós Szupernagyival. Ritkán öleltek még ilyen kedvesen, ennyi pozitív energiával. Miközben elérhetőséget cseréltünk, mosolyogva fejezte ki mély háláját a közönség szeretetéért.

A többi helyszínen, a nagyszínpadon és fesztiválsátorban fellépett a népszerű angol Shirt Tail Stompers, az olasz csodazongorista Luca Filastro 1*; valamint a swingtánc-világbajnok páros Ari & Simon Barcelonából. A magyarországi zenekarok közül az eMeRTon- és Prima-díjas  házigazda Bohém Ragtime Jazz Band mellett játszott a Hot Jazz Band, a PapaJazz 2*, és sokan mások a műfaj jeles képviselői közül. A női énekesek vonalát Micheller Myrtill 3* (Swinguistique) erősítette.

Vasárnap a rendezvényt a Grunting Pigs zárta lemezbemutatójával, gyermekdalok és versek jazz-változatával szórakoztatta (úgy tűnt, kissé felkészületlenül) a főleg felnőtt közönséget, mert a gyermekek a bőség zavarával küszködve válogattak a csábító, különleges kísérő programok között.

Kísérőprogramok – akár fürdőruhában is

Nagy feltűnést keltett a veteránautós felvonulás, szombaton hangszerekkel a kézben kellett futniuk a zenés váltófutáson résztvevőknek, látványos volt a fáklyás-zenés sárkányhajózás is a foci-, kosár- és strandröplabda kupa mellett. A szombat délutáni kerekasztal-beszélgetésen többek között Stojan Ivković, a magyar kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya és Halápi Sándor velocipéd-világbajnok voltak a vendégek. A zárónapon a családi kerékpáros váltóverseny után ki lehetett próbálni a veterán járműveket. Óvatosan körözött a 42 éves Triumph kabrió. Tulajdonosa világot látott, tapasztalt úr, elmesélte, hogy a kocsit csupán Bulgáriába menet féltette ennél is jobban Románia útjain! Beültetett a másik féltett old timerébe is, a fabetétes, fehér bőrüléses Austinba. Hogy beültetett? Úriember módjára ajtót nyitott és kezét nyújtva segített be a még új-bőr illatú csodába.

A látogatók 7 országból érkeztek. Az angol családok évről évre a fesztivál területén adnak egymásnak randevút, a szervezők pedig sátorhelyet biztosítanak számukra. A német családok szállodát foglalnak, a napokat kint töltik a színpadok előtt. Günter büszkén mesélte, hogy mind a 6 alkalommal itt járt, és megígértette velem, hogy jövőre találkozunk, legyőzünk minden világproblémát, járványt és a Domb Beachen koccintunk a jó zenére és jó egészségre. Úgy legyen!

Mindennap volt tánctanítás kezdőknek: hét magyar swingtánc-iskola összefogásában a charleston, a sztepp, a lindy hop és a shim-sham alaplépéseivel ismerkedhettek az érdeklődők avatott tanárok vezetésével. Mindehhez pedig erőt gyűjthettek a Gastroplaccon, magyar specialitásokat majszolva. 5 olyan táncos pár volt, akik bármely versenyről serleggel térhetnek haza. Beszélgetőtársam budapesti, 5 éve tanulja és ropja (irigylésre méltó) alkalmi partnereivel a swinget. A rendkívüli ritmusérzékkel megáldott fiatalember lábában ott a boogie, mint egy marionett, akit dróton rángatnak, úgy pörög megállás nélkül, mindeközben óriáslegyezővel hűsíti táncpartnerét!

A felüdülésre pedig a fesztiválon ott volt a műtó is, hiszen a szervezők a belépő karszalaggal lehetővé tették a fürdőzést is.

1* Luca Filastro zongorista és zeneszerző, 1992-ben született. Ahogy vezető jazzmuzsikusok mondták, neve már nem csupán ígéretet, hanem garanciát jelent a jazz-zongorázás világában. Saját zenei hangját ötévesen fedezte fel, amikor „Fats” Waller, Louis Armstrong és más jazznagyságok lemezeit hallgatta. Klasszikus zongoristaként 19 évesen kitüntetéssel diplomázott. Filastro komplex zongorázása könnyen felismerhető hihetetlen swing, blues és improvizációs érzékéről, aminek segítségével a stride piano, a swing, a bebop és a blues egyedi szintézissé keverednek. Játszik világszerte jazzklubokban, színházakban, tánctermekben és fesztiválokon.

2* A PapaJazz 2005-ben alakult Budapesten profi muzsikusokból. A zenekar elkötelezett a ’20-as,’30-as és ’40-es évek muzsikája iránt. Harmadik CD-jük („Let’s Dance”) kimondottan a swing táncok kedvelőinek és művelőinek szól. Akár egy kiskocsmában, akár egy hatalmas koncertteremben élvezetes, szórakoztató muzsikát játszanak közönségüknek, repertoárjukon megtalálható a korszak rengeteg ismert és számtalan kevésbé ismert slágere.

3* Micheller Myrtill talán legsikeresebb és legnépszerűbb formációja a francia manouche swing muzsikát játszó Myrtill és a Swinguistique. A 2021-ben tízesztendős zenekar a jubileumra készítette el negyedik albumát. Az évek során nagy sikerrel koncerteztek Európa-szerte Németországtól Montenegróig, így akár otthon is találkozhatunk vele. Megéri!