2024. április 26., péntek

Energiabiztonsági intézkedések minden fronton

Elkerülhetetlen az áramdrágítás, amellyel havonta 280–340 dinárral növekednek a háztartások költségei

Áram- és szénbehozatalra szorul az ország, nap mint nap nagy összegeket vagyunk kénytelenek erre kiadni, az energiabiztonság megteremtése az egész államapparátust igénybe veszi. Viszonylag felkészültek vagyunk, ami nem jelenti azt, hogy teljesen nyugodtak lehetünk, hiszen ha meg is van a gázszerződés, ha ki is fizettünk bizonyos mennyiségeket, bármikor megtörténhet, hogy valami oknál fogva mégsem tud eljutni hozzánk a teljes mennyiség. Nem tudhatjuk, milyen lesz a tél Európában, csak föltételezhetjük, hogy nagyon nehéz, és tudnunk kell, hogy válságos időkben minden állam elsősorban a saját lakosságáról igyekszik gondoskodni – fejtette ki Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter a Prva tévé tegnapi műsorában.

A gázellátásról elmondta, amellett, hogy sikerült kedvező szállítási szerződést kötni Oroszországgal, valamint gáztározó-bérlési megállapodást Magyarországgal, az udvarnoki tározó szerbiai részében pillanatnyilag 50 napra elegendő gáz van, naponta innen 5 millió köbméter használható fel, Magyarországon pedig 29 napra elegendő földgázt tárolnak. „Jövő szeptemberre várható a Niš–Dimitrovgrad földgáz-interkonnektor építésének befejezése, már folynak a tárgyalások a kapacitások bérléséről, és jövő ősztől Görögországból is hozzájuthatunk cseppfolyósított földgázhoz, valamint Azerbajdzsánból is érkezhet a gáz. Szükségleteink legalább 30-40 százalékát tudjuk majd abból az irányból biztosítani. Vannak olyan híresztelések, hogy Azerbajdzsánnak saját magának sincs elegendő földgáza, a tények viszont arról szólnak, hogy meg fogja duplázni gázkitermelését, mint ahogyan a horvátországi Krk szigetén levő LNG-terminál is a duplájára növeli kapacitását. Közben Albániában egy új, 5 milliárd köbméter kapacitású terminál épül a cseppfolyósított gáz fogadására. Ezért fontos összekötni Szerbiát a környezetével. Észak-Macedóniával is építünk gázvezetéket, összeköttetést teremtünk Albániával, Bosznia-Hercegovinával és – a politikai történésektől függetlenül – Krkkel is, hogy azután soha többé ne kelljen azon gondolkodnunk, hogy lesz-e elegendő földgáz” – vázolta a terveket a miniszter.

Az áramellátásra vonatkozóan közölte, a napi fogyasztás 4,5–13 százalékát behozatalból fedezik, a szükséglet változó. A Szerbiai Villanygazdaságnak időre van szüksége ahhoz, hogy a hosszú évekig tartó nemtörődömség után talpra álljon. Nagy összegeket kell a jövőben beruházni, fontos, hogy új emberek kerültek a vállalat élére, akikkel együtt idő és pénz kérdésének függvényében a kormány újból felerősítheti a céget. Az előállt helyzetben a jelzett 6,5 százalékos áramdrágítás elkerülhetetlen, ezzel havonta 280–340 dinárral növekednek a háztartások áramköltségei. Várható, hogy a villanygazdaság által kért és az Energiaügynökség által már jóváhagyott emelést augusztus végéig hivatalosan is bejelentik. Közben elkészült az energetikai szempontból veszélyeztetett lakossági kategóriákat érintő rendelet, melynek elfogadása hamarosan várható. Ezzel nemcsak a szociális segélyre szorulók kapnak kedvezményeket, hanem a kiskeresetű családok is, sőt az engedmények a hőenergiára, azaz a fűtésre is kiterjednek.

Szeptemberre megszűnhet a pellethiány

Mihajlović elmondta: az áramellátási helyzetre való tekintettel a kormánynak lépnie kellett a tűzifa és a pellet ügyében is, hiszen ha ezekhez a hiány és a magas árak miatt nem tud a lakosság hozzájutni, sokan átállnak az áramra, ami csak súlyosbítaná a villany körüli gondokat. A pellet tonnája korábban még 150 euró volt, az utóbbi időben 450-et is elkértek érte, ezért a kormány kénytelen volt 320 eurós szinten korlátot szabni, valamint betiltotta a pellet és a tűzifa kivitelét. „Az országban 110 ezer háztartás fűt pellettel, 750 ezer háztartás pedig fával, megengedhetetlen, hogy ezek jelentős része villanyáramra álljon át, miközben mi külföldről hozzuk be az áramot” – mondta a tárcavezető. Hozzátette, azért van hiány pelletből, mert a Srbijašume nem tud elegendő fát leszállítani a pelletgyártóknak. A kormány jelentést kért erről az erdőgazdálkodási közvállalattól, és úgy fog segíteni a helyzeten, hogy a katonaságot és a rendőrséget is bevonja a fakivágásba, ennek eredményeként pedig várható, hogy szeptemberben már lesz elegendő pellet a fatelepeken.