2024. április 26., péntek

Művész, aki lát és láttat

Dömötör Mihály fotói a zentai múzeumban

Dömötör Mihály hódmezővásárhelyi fotóművész Metamorfózis című kiállításának csütörtök esti megnyitójával ért véget az idei, 70. Zentai Művésztelep. A kiállításon Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum vezetője, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és Juhász Attila, Zenta község művelődéssel és oktatással megbízott tanácstagja üdvözölte a jelenlévőket, majd maga a fotóművész nyitotta meg a tárlatot.

A kiállításon a művésznek 50 darab analóg és digitális technika ötvözetével angyalszobrokról készített fotója tekinthető meg. Dömötör Mihály kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy ezek az angyalok nagyon különleges lények, mivel szellemünkben és lelkünkben vannak jelen, viszont nem valóságosak, és csak akkor láthatóak, ha festménnyé, illetve képpé válnak, így befogadhatóak a szemlélődő számára. Ezért beszélhetünk metamorfózisról, vagyis átváltozásról, mivel ezek a szellemi lények egyrészt átalakulnak szobrokká, amit ő fényképeken örökített meg, vagyis a háromdimenziós szobrok kétdimenziós képpé alakulnak.

– A szobrokat különböző helyszíneken fotóztam, a zentai múzeum képtárában viszont egyszerre egy térben nézhetők meg, így ez az 50 angyal különleges, szakrális térré változtatja a múzeumot – mutatott rá a művész.

Dömötör Mihály vallomása szerint több minden terelte őt a fotóművészet irányába, kezdve attól, amikor 12 évesen Hódmezővásárhelyen az úttörőházban fényképeket nagyítottak az akkori fotószakkörben.

– Számomra nagy varázslat volt, amikor a sötétkamra vörös fényű lámpájánál az előhívótálból megjelent az első fénykép – mesélte a művész, aki 1971-ben Gink Károly fotóművésszel együtt dolgozott Vásárhely albumán, s neki jutott a megtiszteltetés, hogy cipelhette a masináját, ezért egyik könyvét így dedikálta fiatal inasának: „Dömötör Mihálynak, akinek azt kívánom, hogy lásson és láttasson”.

– Azt gondoltam, hogy ha már Gink Károly fotóművész meglát bennem egy ilyen lehetőséget, hogy tudok bizonyos dolgokat láttatni, akkor ezzel komolyan kell foglalkozni – mesélte.

Dömötör Mihály 1980-tól a szegedi Móra Ferenc Múzeum fotográfusa lett, ahol elsősorban műtárgyakat és régészeti leleteket fényképezett. Édesapja, János a hódmezővásárhelyi múzeum igazgatója volt, aki szoros barátságot alakított ki Tripolsky Gézával, a zentai múzeum legendás igazgatójával. A két múzeumigazgató együttműködéséből indult el Hódmezővásárhely és Zenta testvérvárosi kapcsolata is. A fotóművész képeit ennek a baráti és testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően a zentaiak már korábban is láthatták Zentán.

Dömötör Mihály fotói a hónap végéig tekinthetők meg a Zentai Városi Múzeumban.