2024. április 26., péntek
KAJAK-KENU VB

Kőhalmi megvédte címét

Vasárnap este a négy 5000 méteres számmal zárult le a világbajnokság Dartmouthban, amelyek versenymenetén idéntől módosítottak, átemelve a maratoni kajak-kenu versenyek azon elemét, hogy a táv teljesítése során a versenyzőknek bizonyos szakaszokon ki kell szállniuk egy mólón, és szárazföldön futva viszik magukkal a hajót. Minden számban volt magyar induló, hárman ráadásul címvédőként, ám csak egyikük, a K1-es Kőhalmi Emese tudott ismét győzni.

A 20 éves lány utólag azt mondta, kicsit tartott a futós szakaszoktól, ahol némi „bénázás” miatt időt is veszített, de a vízen ezt vissza tudta hozni, és végül három másodperccel legyőzte a célban fő ellenfelét, a német Jule Hakét. Férfi K1-ben azonban Noé Bálint csak 8., C1-ben Adolf Balázs 5. helyen végzett, miután billenések, technikai problémák hátráltatták őket. A legrosszabbul női C1-ben Balla Virág járt, aki az élen csatázott, amikor ütközött, a vízbe borult, és kiesett.

Magyarország 4 arany-, 1 ezüst- és 6 bronzéremmel a második helyen zárta a világbajnokság éremtáblázatát Spanyolország (4, 2, 2) mögött.

Eredmények, férfiak, K1: Joakim Lindberg (svéd). C1: Szergej Tarnovszki (moldovai). Nők, K1: Kőhalmi Emese. C1: Katie Vincent (kanadai).