2024. április 26., péntek

Egyedi ékszerek valódi egyéniségeknek

A zentai lány, aki vagány ötleteiből készít még vagányabb ékszereket

A zentai születésű Polyák Léna a hétköznapokban angoltanárként tevékenykedik, óvodás és felnőtt csoportjainak egyaránt szeretettel és odaadással adja át mindazt a tudást, amivel ő is rendelkezik. Mindemellett él-hal a hobbijáért, ami nem más, mint az ékszerkészítés. Egy kedves kis kávézóban találkoztunk. Mint kiderült, mi nem rég fejeztük be a ház felújítását, ők pedig most kezdtek hozzá. Így nem volt nehéz közös témát találni, nem mintha Lénával egyébként nehéz lenne bármiről is beszélgetni. Egy végtelenül közvetlen és kedves lány. Nem is kívánhatna az ember jobb beszélgetőpartnert magának egy interjúhoz. Miközben a pincér kihozta a limonádékat és mi elzsörtölődtünk az építőanyagok bosszantóan magas árán, arra kértem Lénát, meséljen nekem mindarról, ami a találkozónk valódi témája, vagyis az a tevékenység, amivel ő a szabadidejét tölti odahaza. Egyedi ékszereinek elkészítéséről és mindarról, hogyan és miként vált ez hobbivá, végül pedig szerelemmé az életében.

Polyák Léna angoltanárként dolgozik és hobbiként tekint az ékszerkészítésre (Gulyás Réka felvétele)

Polyák Léna angoltanárként dolgozik és hobbiként tekint az ékszerkészítésre (Gulyás Réka felvétele)

Hogyan született meg az ékszerkészítés ötlete?

– 2013-ban egy ismerősöm kérésére kezdtem el álomfogókat készíteni, ezt követően több hasonló felkérést kaptam, és körülbelül egy év elteltével kezdtem el az ékszerkészítés után jobban érdeklődni. Világ életemben szerettem kreatív dolgokat készíteni, így kicsit sem volt meglepő, hogy felkeltette az érdeklődésemet az ékszerkészítés. Eleinte különböző tollakból és ásványokból készültek ezek a viselhető díszek, legfőképp fülbevalók. Ma már azonban sokkal vagányabb és merészebb darabokat készítek, a toll ékszereim, bár nagy volt rá az érdeklődés, az utóbbi időben háttérbe szorultak.

Milyen változásokon estek át az általad készített ékszerek az évek során?

– Úgy érzem, az utóbbi években találtam egy olyan utat, ami jobban én vagyok és az én személyiségemet tükrözi. Jelenleg az eddigiekhez képest alternatívabb stílusban dolgozom, legfőképp kendermadzaggal, fém ékszeralapokra, melyekbe különféle köveket, kristályokat foglalok bele. Ezeket a madzagokat általában Szegedről tudom beszerezni, én leginkább a természetesség és az egyszerűség híve vagyok. Ezért többnyire festetlen madzagokat szoktam vásárolni, előfordul azonban, hogy festettet is beszerzek, viszont azokból is inkább csak a földszíneket, esetleg még a feketét és a szürkét. Azt viszont érdemes tudni, hogy az ásványok és a kövek, amikkel dolgozom, számomra sokkal inkább a kinézet és a formák szempontjából mérvadók, mintsem az energiaszint és egyéb tulajdonságaik alapján. Nem tudok túlságosan nagy kövekkel dolgozni, hiszen azokat nem tudnám kellőképp stabilan befoglalni az ékszerekbe.

Különleges fülbevalók közül válogathatnak az érdeklődők (Gulyás Réka felvétele)

Különleges fülbevalók közül válogathatnak az érdeklődők (Gulyás Réka felvétele)

Szerinted az emberek mennyire tudják értékelni az efféle kézműves dolgokat?

– Ez most bután fog hangzani, de az ékszereim készítésekor alapvetően azt tartom szem előtt, hogy nekem tetszene-e az adott darab, mivel nekem ez egy hobbi, és egyre kevesebb időt tudok rá fordítani. Szabadságok és szünetek alatt van csak lehetőségem minőségi időt fordítani minderre, de ettől eltekintve az ötlet és az elkészítési folyamat szeretete nem hagy alább olyankor sem, amikor épp kevesebb időm jut rá. A kézműves dolgoknak mindig megvan ez az úgynevezett hátulütője, hiszen csak az tudja igazán, mennyi időt és energiát fektetett abba a bizonyos dologba, aki készíti azt. Azt tapasztalom egyébként, hogy egyre jobban elismerik az emberek a kézműves dolgokat és igénylik is őket. Talán mintha egyre nagyobb hajlandóság mutatkozna ezen dolgok iránt, és, hogy megfizessék őket. Nálam például az üzleti érzék ilyen szempontból hiányzik, többször megkaptam már a környezetemben élőktől, hogy nagyon olcsón dolgozom. Igazság szerint valóban nagyon keveset számolok rá az anyag áron felül magára az elkészítésre. Azonban sok esetben engem már az is boldoggá tesz, ha valaki örömmel viseli az általam elkészített tárgyakat.

Kinek ajánlanád ezeket a különleges darabokat?

– Szerintem ezek az ékszerek, amiket jelenleg készítek, az emberek nagyon kis százalékának nyerik el a tetszését, vagy ha el is nyerik, nem feltétlenül merik vagy tudják hová felvenni őket. Ilyen szempontból talán a tollas ékszerekre sokkal nagyobb kereslet volt, hiszen szolidabbak és a hétköznapokban is jobban megállják a helyüket. Azonban én szeretném, ha ezek az ékszerek eljutnának azokhoz az emberekhez, akik akár a hétköznapokban, akár egy fesztivál alkalmával szeretnek kicsit bevállalósabb darabokat ölteni magukra.

Léna jelenleg  merészebb darabokat készít szívesen (Gulyás Réka felvétele)

Léna jelenleg merészebb darabokat készít szívesen (Gulyás Réka felvétele)

Milyen elképzeléseid vannak a jövőre nézve?

– Nem vésem kőbe, hogy mindig ilyen ékszereket fogok készíteni, mint amilyeneket most készítek. Lehet, hogy visszatérek még a tollból készült ékszerekhez, most azonban úgy érzem, ezekben tudok igazán kiteljesedni. Igyekszem nem ismételni önmagam, olyan szempontból, hogy nem készítek tömeg ékszereket, minden, ami a kezeim alatt elkészül, valamilyen szinten egyedi, és bízom benne, hogy utánozhatatlan is egyben. Valamint az álomfogók készítése is vissza-visszatér a repertoárra, szeretnék kicsit elrugaszkodni a megszokott megjelenésektől, külalakoktól. Volt is már egy-két ilyen jellegű próbálkozásom, más formákkal és geometriai alakzatokkal. Egyelőre ezeket most rendelésre nem készítem, leginkább amiatt, mert nem tudom biztosra ígérni, hogy elkészül és azt sem, hogy a megfelelő anyagokat be tudom szerezni hozzá. Ezek olyan körülmények, amik jelen pillanatban kicsit gátolnak, azonban nem zárkózom el attól, hogy a későbbiekben nyissak ilyen irányba is.

Egyedi nyakláncok találhatóak nála (Gulyás Réka felvétele)

Egyedi nyakláncok találhatóak nála (Gulyás Réka felvétele)

Léna csillogó szemekkel mesélt arról, hogy nem az ékszerekért kapott profit, ami ösztönzi és motiválja ezen az úton, sokkal inkább az, hogy olyan emberekhez szeretné eljuttatni ékszereit, akiket valóban boldoggá tesz a viselésük. Nagyon egyedi stílusú és kinézetű dolgokról van szó, ezért nem csak a szűk környezete számára szeretné, ha elérhetővé válnának, hanem bárkinek, aki örömmel viseli őket. Léna ékszereit a Mekus nevű Facebook-oldalon tekinthetik meg az érdeklődők, de a jövőben szeretné kibővíteni a vásárlásra alkalmas platformokat is. Több alkalommal szervezett már nyereményjátékot és műhelymunkát is, napjainkban elterjedtebb nevén workshopokat, amelyeken szép számban részt vettek az érdeklődők. Bár pontos dátum még nincs, de nagyon szeretne idén nyáron is a kreatívkodni vágyók számára egy ilyen közös programot meghirdetni, melynek részleteiről a Facebook-oldalán olvashatnak majd a későbbiekben. Ahogy egy ruhadarab viselése, épp úgy egy ékszeré is stílust követel, Léna ékszerei kétségkívül egyediek, ahogyan mindazok, akik viselik őket.

Kendermadzagból leginkább a föld színeit részesíti előnyben (Gulyás Réka felvétele)

Kendermadzagból leginkább a föld színeit részesíti előnyben (Gulyás Réka felvétele)