2024. április 26., péntek
ATLÉTIKA – U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG

Legyőzték a Bolt-utódot

Nem a jelenleg Caliban zajló korosztályos világbajnokságon kezdte a közvélemény Usain Bolthoz hasonlítani a férfi sprint fiatal sztárját, Letsile Tebogót, de miután a botswanai úgy nyerte meg U20-as világcsúccsal a számot, hogy az utolsó métereken már a nagy előd legendás futásaihoz hasonlóan ünnepelte magát, már tényleg nehéz elvonatkoztatni a párhuzamtól. A 200 méteres fináléban azonban megizzasztották a 19 éves Tebogót, aki hiába ért el itt is 19,96-os junior világbajnoki csúcsot, ugyanilyen idővel futott célba az izraeli színeket képviselő, ghánai felmenőkkel rendelkező Blessing Afrifah, a célfotó pedig utóbbit hozta ki győztesnek.

Csalódással ért véget a kalapácsvetés fináléja Csekő Miklós számára, aki a mezőnyből a legjobb egyéni csúccsal rendelkezett, ám ettől messze elmaradva csak 71,10 métert dobott, így a 11. helyen zárta a döntőt, míg a görög Joannisz Korakidisz 79,11 méterrel nyert. Szintén a 11. pozícióban zárta Bánovics József a rúdugrást (5,15 m), ahol győztes francia, Anthony Ammirati 5,75 méterig repült.

Női magasugrásban lebonyolították a selejtezőt, ami még csak bemelegítésnek számított az U18-as világcsúcstartó Angelina Topićnak, hiszen az 1,80-as szintet elég volt átvinni a fináléhoz – ezt az akadályt sikerrel vette a másik szerbiai résztvevő, Zorana Rokavec is. Az újabb szerb aranyeséllyel kecsegtető döntőt szombat éjjel rendezik.