2024. április 26., péntek

A templombelső karácsonyra újjászületik

Adán felújítják a Szentháromság katolikus templom belső terét és tetőzetét

Tavaly év végén kezdődött meg Adán a Szentháromság katolikus templom belső terének teljes restaurálása és felújítása, júliusban pedig belekezdtek a tető renoválásába és újrafestésébe. Szungyi Károly adai esperesplébános elmondta, hogy az 1795-ben épült, barokk stílusú templomban az elmúlt 50 év legjelentősebb felújítási munkálatai zajlanak, és remélhetőleg karácsonyra befejeződnek.

– A kishajók újrafestésére és renoválására került sor tavaly decemberben, majd idén januárban megkezdték a templom hajóinak átfestését, restaurálását. Nagy problémákba ütköztünk már a kezdetben az orgona felett, a kóruson lévő képek restaurálásánál. A beázások miatt nagy károk keletkeztek a mennyezeten, amely leesett, amint hozzányúltak a festők. Minden templomban a harangok miatt a toronyrészen van a legnagyobb sérülés, mert a mozgás miatt megrepedeznek a falak. A képeken nagy repedések voltak, amit szakszerűen kellett megoldaniuk a mestereknek, akik ezt a lehetőségekhez mérten eredeti formájában állították vissza. Az orgona feletti pünkösdi freskó már teljesen kész, valamint az oldalablakok környéke is. Hihetetlen, hogy milyen gyönyörű lett. Közben megtörtént az orgona teljes külső felújítása is. Az addigi szürkés, kopott színt felváltotta a barna és az arany szépséges ötvözete. Ezzel egy igazi barokk stílusú orgona képét kaptuk meg, és kivilágítottuk, a sípokat és a belsejét is. A későbbiekre maradt az orgona újrahangolása, ami szintén nagy összegbe kerül. A kórus után következő Urunk feltámadása freskó már nem volt annyira sérült, de ugyanazok a gondok jelentkeztek, mint az előbbinél. A festők, ahogyan haladnak a szentély felé, a következő hajóban ismét nagy sérülésekre akadtak, amint hozzányúltak a képhez, máris lepotyogott. Viszont hihetetlen, hogy milyen gyönyörűen dolgoznak. A barokk motívumokat annyira a mennyezetre tudták varázsolni, hogy az tündököl, és ami már kész, az nagyon szép. Remélem, karácsonyra befejeződik a teljes felújítás – magyarázta Szungyi Károly.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

Július elején megkezdődött a Szentháromság templom tetőzetének a felújítása. Szungyi Károly elmondta, hogy az eredeti tervhez képest csúsztak a munkálatok az engedélyek beszerzése miatt, az építőanyagárak őrületes emelkedése miatt újratervezésre volt szükség, valamint nehéz volt megtalálni a megfelelő vállalkozót is.

– A tetőn lecserélik a sérült gerendákat, léceket és bádoglemezeket, valamint az egész tetőhéjazatot megtisztítják, lealapozzák és újrafestik, illetve felújítják a csatornát. A szabadkai műemlékvédelmi intézet utasítása szerint rohadtmeggy-színűre kell festeni a templomtetőt. A tetőfelújítás várhatóan Nagyboldogasszony napjáig, augusztus 15-ig befejeződik, de ez függ az időjárástól is. A tető felújítása 6 millió dinárba kerül, amiből 4 milliót a magyar állam, 2 milliót Ada község ad. A belső festészet 70 százalékát a plébánia önerőből fedezi, valamint a költségekhez hozzájárul Ada község önkormányzata és az adai II. helyi közösség is. A munkálatok 110 ezer euróba kerülnek – magyarázta az esperesplébános.