2024. április 26., péntek

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

Magyar kormányfő: Az elnök úr fontos szövetségesünk

Orbán Viktor miniszterelnök kedden megbeszélést folytatott Donald Trump korábbi amerikai elnökkel. A találkozóra a volt elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán került sor. A megbeszélésen magyar oldalról részt vett még Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is.

„Trump elnök úr fontos szövetségesünk” – jelentette ki Orbán Viktor az egyeztetést követően a közösségi oldalán közzétett videóban.

A miniszterelnök hangsúlyozta: mindketten elkötelezettek az illegális migráció elleni küzdelemben. Elkötelezettek az alacsony adók, és ami a legfontosabb, elkötelezettek a béke mellett is.

„Egyetértettünk abban, hogy a háborús infláció és a háborús gazdasági válság egyetlen ellenszere a béke. Békét viszont csak erős vezetők tudnak teremteni, ezért nekünk itt Ukrajna szomszédságában az az érdekünk, hogy az Egyesült Államok erős legyen.

„Trump elnök urat jól ismerjük, tiszteli és becsüli a magyarokat. Jó volt az együttműködésünk a múltban, ezért remélhetjük, hogy jó lesz majd a jövőben is” – fogalmazott a magyar kormányfő.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Szokásához híven Donald Trump a Twitter-oldalán adott hírt a találkozóról.

„Remek időtöltésben volt részem Orbán Viktor barátommal, a magyar miniszterelnökkel. Számos érdekes témát átbeszéltünk – kevés ember tud olyan sokat arról, mi is történik most a világunkban. A nagy áprilisi győzelmét is megünnepeltük" – írta bejegyzésében a volt amerikai elnök.

A tárgyaláson jelen lévő Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a közösségi oldalán a következőképpen jellemezte a két politikust: „Mindkét vezető a béke oldalán áll. Hisznek a családok támogatásában, a munkaalapú társadalomban, a nemzeti szuverenitás megerősítésében, a hagyományos értékek védelmére épülő politikában, a válság elleni küzdelemben és az illegális migráció elutasításában.

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump egyaránt példaként szolgál mindannyiunk számára abban, hogy a keresztény-konzervatív értékeket minden nehézség és ellenállás ellenére bátran kell képviselni a mainstream média és a baloldal össztüze ellenére is, ugyanis az emberek többsége ezen értékek mellett áll.”

Amint lapunkból is értesülhettek, Orbán Viktor amiatt érkezett az Egyesült Államokba, mert a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén, az Amerikai Konzervatív Unió nyári dallasi konferenciáján, a CPAC-en tartja csütörtökön az egyik nyitóbeszédet, de amint azt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke jelezte, amerikai tartózkodása során kétoldalú találkozókon is részt fog venni.