2024. május 5., vasárnap

Anna-napi újdonságok

Fényképkiállítás a lángosról – Hegyesi arcok egy kötetben

A kishegyesi Anna-napok rendezvénysorozat egy héten át tartott, és vasárnap ért véget. Az idei rendezvényt sok újdonság jellemezte, most egy fényképkiállítást és egy könyvbemutatót emelnék ki a programok sora közül.

A Nők Kishegyesi Fóruma már hosszú évek óta szervez programokat az Anna-napokra. Az idén is több eseményt ők állítottak össze, s ezek közül újdonságnak számított egy fényképkiállítás. A kiállítás a „…mert szeretem/szeretjük a női fórum lángosát” címet viselte, és a pályaművek témája a szervezet egy másik hagyományos tevékenységéhez kötődött. A fórum tagjai rendszeresen készítenek lángost a Dombos Fest ideje alatt, és ez igen nagy népszerűségre tett szert az idelátogatók körében. Rendszeresen sorok állnak a női fórum standja előtt, ezért most úgy döntöttek, hogy a lángos megérdemel egy fotópályázatot. A pályázat egyetlen kritériuma az volt, hogy a pályaműveken látható legyen a női fórum lángosa is – számolt be lapunknak Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke.

– Az idén ünnepeljük a női fórum fennállásának 20. évfordulóját, ezért igyekeztünk úgy összeállítani az évi programot, hogy minden tevékenységünk megmutatkozzon valahol, amivel ebben a húsz évben foglalkoztunk. Épp ezért szerettünk volna egy közönség/közösség találkozót azokkal, akik kedvelik a Dombos-lángosunkat, és szeretnek fotózni. Így hirdettük meg ezt a pályázatunkat, amire 15 alkotó jelentkezett 25 képpel. Nagyon örültünk, mert ötletes pályaművek érkeztek, amelyeken mindenféle formában látható a lángos. Nagyon szép gyűjtemény jött össze, amiből kiállítás készült – mondta el Zsidai, majd arról is szólt, hogy önkénteseik lángossal vendégelték meg a kiállítás látogatóit.

Zsidai Erzsébet megnyitja a fényképkiállítást (Lakatos János felvétele)

Zsidai Erzsébet megnyitja a fényképkiállítást (Lakatos János felvétele)

Míg a női fórum a lángost mutatta be fényképek formájában, addig a Szó-Beszéd helyi lap az ismert kishegyesieket, interjúk által. A Szó-Beszéd rendszeresen megjelenik nyomtatott formában, a lap internetes felületén is folyamatosan bővülnek a tartalmak, a Facebookon igen aktív, valamint időről időre könyveket is megjelentet. Ez alkalommal a Hegyesi arcok című interjúkötetet adták ki, amely 29 interjút tartalmaz ismert kishegyesi vagy kishegyesi származású személyekkel. A könyv bemutatóját az Anna-napok keretében tartották meg, és a lap főszerkesztőjével, Csőke Márkkal Lakatos János újságíró beszélgetett. A beszélgetés során a főszerkesztő elmondta, hogy az interjúk Kishegyes díszpolgáraival, intézményvezetőivel, ismert zenészeivel, sportolóival készültek. Az volt a cél, hogy a különböző életutak által átfogó képet adjanak a település múltjáról és jelenéről.

– Kishegyes Vajdaság egyik legszegényebb községe, de talán ezen könyv azt mutatja, hogy milyen gazdag is egyben: világcsúcstartó sportolók, hegedűvirtuózok, kiváló énekesek, zenészek és irodalmárok is öregbítik a település nevét – fogalmazott Csőke, majd arról is beszélt, hogy a kötet megjelenését anyagi nehézségek lassították, de végül Kishegyes község önkormányzatának és helyi vállalkozóknak a segítségével sikerült megjelentetni. A kötetben megszólított személyek között olyan szélesebb körben ismert művészek is vannak, mint Lajkó Félix és Rúzsa Magdi.