2024. március 28., csütörtök

Filmtábor a Bolyaiban

Zentán évről évre kiváló eredményeket érnek el kisfilmjeikkel a táborozók

Tizenhetedik alkalommal tartották meg a Bolyai Filmműhely nyári táborát Zentán. A hétfőn kezdődött és pénteken záruló táborban összesen húsz fő vett részt, a rendezni és forgatni tanuló diákokkal és a kisfilmekben szereplő színészekkel együtt. Szorgosan, éjt nappallá téve tevékenykedtek, és valósították meg elképzeléseiket a tábor ideje alatt. Az év közben is működő filmszakkör gyakorlati része ez a tábor. Megyeri Gábor, a filmműhely vezetője és a tábor szervezője elmondta, hogy a nyersanyagokat még a tábor ideje alatt átnézik, annak érdekében, hogy ami nem úgy sikerült, ahogy szerették volna, azt újra fel tudják venni. Ebből kifolyólag a rugalmas szervezésre törekednek, a díszletek és a szereplők terén egyaránt.

– A diákok a szakkör első egy-két évében magával a kamerával, filmnyelvvel, vágással, hangtechnikával ismerkedtek meg, illetve ismerkednek folyamatosan. Harmadik-negyedik osztályban, amikor már technikai téren nem tudunk újat mutatni nekik, akkor kezdenek el komolyabb filmeket készíteni. Azt hozzá kell tennem, hogy az elsőéves tanulók is a KMV idejére már egy kisfilmet össze tudnak állítani, persze kicsit kócos, és nem mindig hoz sikert, de a megmérettetés szempontjából fontos. Ebből következtethetnek az alkotók is, hogy hol is tartanak pontosan a filmkészítésben. A tábor ideje alatt forgatják a diákjaink a nyersanyagokat a különböző játékfilmekhez, dokumentumfilmekhez és filmetűdökhöz. Ezek az anyagok a tanév során kerülnek feldolgozásra és utómunkára, végül pedig kész állapotban a filmfesztiválokra. Az elmúlt tizen-egynéhány év alatt hét-nyolc olyan játékfilmet készített a műhely, ami már valahol díjazott lett – nyilatkozta a tábor szervezője.

A kisfilmek témáit többnyire a diákok saját maguk találják ki, a mentorok ezeknek az ötleteknek a megvalósításában segítik őket. A nyári táborok évről évre a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, valamint a régi filmes diákok által megalakított civil szervezet közbenjárásával jöhetnek létre. Az idei táborban a résztvevők két játékfilmen, egy animációs filmen és egy dokumentumfilmen dolgoztak.