2024. április 26., péntek

Más élményt nyújt a filmvászon

Óbecsén a régi helyi mozikat bemutató kiállítás nyílt

A letűnt napokból: óbecsei mozik és az ott bemutatott filmek címmel nyílt kiállítás az óbecsei Városi Színház Kör Galériájában csütörtökön késő délután. A tárlat az 1950-es évek végétől egészen az 1970-es végéig terjedő időszak filmtörténetét mutatja be.

Fotó: Kancsár Izabella

Fotó: Kancsár Izabella

– Az a generáció, amelyhez én magam is tartozom, a régi időkben három szórakozási lehetőséget szeretett nagyon itt, Óbecsén: a sétálóutcát, a helyi mozikat és hétvégenként a mulatozást, a táncot. Ezek töltötték be a lelkünket és a szívünket. Ezzel a tárlattal az óbecsei mozi történelmét szeretném bemutatni. Városunkban az első filmet 1909-ben mutatták be az úgynevezett utazó moziban. Ezek a sátrak egyik városból a másikba utaztak, és a város központjának közelében állították fel, Óbecsén például a Zöldfás utcában és a Jovan Jovanović Zmaj utcában. A projektorok is mozgathatóak voltak. Tömegesen jártak a helyiek a filmvetítésekre, tele volt a sátor kíváncsi emberekkel. Az első hiteles írásos dokumentum szerint, pontosabban a helyi újságok szerint az első komolyabb mozgó mozi 1913-ban érkezett meg Óbecsére. A moziüzemeltetők ekkor már új felszerelésekkel érkeztek, mint például a 16 mm-es és a 22 mm-es film. Nagy volt az érdeklődés, újdonság volt a polgároknak. 1913-ban a helyi nyomtatott sajtó már rendszeresen beszámolt arról, hogy melyik filmek lesznek láthatóak a városban. Amikor a vendéglősök ráeszméltek arra, hogy ebben mekkora lehetőség is van, és hogy ez egy jó befektetés, arra kérték a helyi önkormányzat illetékeseit, hogy nyissanak mozit a városban. A helyi hatalom is belátta, hogy ez valóban egy kifizetődő beruházás, és még abban az évben, tehát 1913-ban megnyitották az első városi mozit Óbecsén. Az, hogy hol is volt pontosan ez a mozi, senki sem tudja, nincs róla pontos információ. Aztán ugyanebben az évben megszületett a döntés egy újabb mozi megnyitásáról, és 1914 márciusában meg is nyitotta kapuit a második városi mozi. Ez a két mozi már állandó volt modern eszközökkel. Ha hiszik, ha nem, az 1950-es évek végén Óbecsén négy mozi működött. Teljesen más élményt nyújtott és nyújt a filmvászon, mint a televízió – nyilatkozta Boris Lozanov, a kiállítás megálmodója és szerzője. Hozzátette, hogy az óbecsei Városi Múzeummal közösen egy kötet megjelenésén dolgoznak, amely az óbecsei mozikat és az ott bemutatott filmeket ismerteti. A könyv a tervek szerint jövő tavasszal debütál, és várhatóan magyar nyelvű részei is lesznek majd.

Fotó: Kancsár Izabella

Fotó: Kancsár Izabella

Óbecsén 2002-ben került lakat az utolsó mozi épületére, majd egy rövid ideig – ósdi technikával – az óbecsei Városi Színházban tartottak vetítéseket. 2013-tól ismét lehetett mozizni a színházban, ekkor már modernebb felszereléssel. Végül két évvel ezelőtt a Szerbiai Filmközpont pályázatán elnyert pénzösszegnek és a helyi önkormányzat társfinanszírozásának köszönhetően új, korszerű felszereléssel gazdagodott az óbecsei Városi Színház.

Az említett kiállítást augusztus 11-ig tekinthetik meg az érdeklődők az óbecsei Városi Színház Kör Galériájában.